Ustanowienie pełnomocnictwa do kontaktu z prawnikiem

• Autor wątku Autor wątku ayahuasca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ayahuasca

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry, moja mama jest po rozwodzie z ojcem. Aktualnie toczy się postępowanie o alimenty dla mamy, które od samego początku prowadzi wynajęty przez nią lokalny prawnik, ten sam, który prowadził sprawę rozwodową parę lat temu. Mama nie ma żadnych dokumentów z sądu odnośnie żadnej ze spraw. Domyślam się, że wszystkie dokumenty posiada prawnik. Na prośbę mamy o ich udostępnienie prawnik zaczął zadawać pytania "a po co to pani? jakie w ogóle dokumenty?!". Mama jest już osobą starszą i zmęczoną całą sytuacją, nie potrafi dogadać się z prawnikiem i nie wie jak ma dalej postępować.

Chciałbym jej pomóc i uporządkować wszystkie sprawy, dowiedzieć się na czym w ogóle stoimy i czego konkretnie dotyczą toczące się postępowania.

Czy mama może wystawić mi (jestem osobą pełnoletnią, niekaraną) pełnomocnictwo do kontaktu z prawnikiem i "załatwiania" wszystkich spraw związanych z rozwodem, alimentami, podziałem majątku (wspólny dom) itp.? Chodzi o to, żebym miał takie same możliwości i prawa jak mama w tym zakresie, ponieważ chcę się wszystkim zająć w imieniu mamy i zmienić prawnika, który będzie prowadził nasze sprawy.
W jaki sposób możemy takie pełnomocnictwo wystawić? Czy potrzebujemy do tego kolejnego prawnika, który powie co i jak należy zrobić, żeby mnie w pełni upełnomocnić?

Powrót