Ustanowienie wjazdu na posesje

• Autor wątku Autor wątku novalis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

novalis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Mam następujący problem. Nabyłem działkę budowlaną w centrum miasta, jednak po sprawdzeniu księgi wieczystej okazało się że nie ma ustanowionego wjazdu na tą działkę.

Jako że działka znajduje się bezpośrednio przy drodze publicznej sądziłęm że nie będzie problemu z ustanowiniem wjazdu. Wystąpiłem zatem o pozwolenie na budowe.

Niestety okazało się że Miejski zarząd dróg, mostów i zieleni nie chce zgodzić się na zjazd publiczny, twierdząc że może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu (faktycznie droga leżąca przy mojej działce charakteryzuje się dużym natężeniem ruchu).

Mam wobec tego pytanie, czy jest możliwe nie uzyskanie wjazdu na posesje kiedy ta sąsiaduje bezpośrednio z droga? Dodam że działka sąsiadująca z moją taki wjazd posiada.

Czy ktos mógłby mi podać konkretną podstawę prawną na jaką mógłbym się powołąć występując o wjazd?

[lex:287tyamm]Art. 29. Wykonanie lub przebudowa zjazdu z drogi do pól uprawnych i zabudowań należy:
1) w wypadku budowy lub modernizacji drogi - do zarządu drogi,
2) w pozostałych wypadkach - do właściciela lub użytkownika gruntów przyległych do drogi, po uzyskaniu zgody zarządu drogi.[/lex:287tyamm]

Tyle ustawa o drogach (nie bardzo wiem czy aktualna).
Proszę wystąpić do zarządcy drogi o wyrażenie zgody na lokalizację zjazdu. Jeżeli odmówią proszę wystąpić o wskazanie sposobu skomunikowania nieruchomości z drogą publiczną.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego robią problem. Jeżeli działka jest w centrum miasta droga nie powinna mieć wysokiej klasy, której warunki techniczne stałyby na drodze zjazdowi, jeżeli jeszcze jest to zjazd z jednego kierunku to tym bardziej nie rozumiem zarządcy drogi.

Brak zjazdu z działki stanowi wadę prawną przedmiotu i uprawnia do dochodzenia roszczeń wobec sprzedającego tytułem rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej.

Dziękuję za podpowiedz :)

Problem z wjazdem wynika prawdopodobnie z tego, że droga przy której nalezy do dość ruchliwych, a ewentualny wjazdy znajdował by się ok. 100 od świateł. Zarządca drogi tłumaczy się tym, że lokalizacja wjazdu w tym miejscu będzie generować dodatkowy ruch i zwiększac zagrożenie kolizją w tym miejscu (chociaż na tej samej ulicy istnieje już kilka wjazdów, często w dużo gorszym miejscu).

Interesowało mnie przedewszystkim to, czy isnieje jakaś możliwosć prawna wymuszenia na Zarządcy drogi ustanowienia wjazdu, skoro działka jest budowlana i neży bezpośrednio przy drodze.

Czy można by się np. powołać na organicznei swobody działności gospodarczej? (Działka jest przeznaczona na nieruchomość mieszkalno usługową - dokładnie tak jak w planach zagospodarownaia przestrzeni).

Jest jeszcze jedna możliwość.
Proszę sprawdzić czy w ostatnim okresie droga nie była remontowna, na skutek czego "odjęto" zjazd, czyli pogorszono dostępność nieruchomości. Jeżeli miało to miejsce, zgodnie z ustawą o drogach publicznych zarządca drogi ma obowiązek przywrócić zjazd - art. 29 ust. 2 ustawy.

Nie pisze Pan czy odmowa lokalizacji zjazdu nastąpiła w formie decyzji administracyjnej, od tej przysługuje Panu bowiem odwołanie i możliwość ponownego przedstawienia sprawy przed organem drugiej instancji i sądem administracyjnym na końcu.

Powrót