Ustawa o Covid19 a zwrot wpłaconej zaliczki.

• Autor wątku Autor wątku Leszek0700
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leszek0700

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem w takiej sytuacji.
W dniu 30.03.2020 dokonałem anulowania mailowego zrobionej wcześniej rezerwacji - pobyt wakacyjny.
W regulaminie jest punkt:
II. Opłaty oraz Anulacja Rezerwacji

1. Klient wpłaca wyliczoną Zaliczkę w jeden z dostępnych w systemie trzech sposobów, pozostałą część dopłaca po przyjeździe do Hotelu.
2. Klient nie ponosi żadnych kosztów wynikających z wykonania transakcji Rezerwacji.
3. W przypadku Anulacji Rezerwacji, która nastąpi najpóźniej do:
- 7 dni przez datą przyjazdu w sezonie niskim i średnim z wyłączeniem Świąt Wielkanocnych, Majówki, Bożego Ciała, Bożego Narodzenia i Sylwestra Hotel zobowiązany jest w terminie 21 dni do zwrotu pełnej kwoty zaliczki.
- do 21 dni przed datą przyjazdu w sezonie wysokim (okres ferii zimowych i wakacji) oraz na Święta Wielkanocne, Majówkę, Boże Ciało, Boże Narodzenie oraz Sylwestra Hotel zobowiązany jest w terminie 21 dni do zwrotu pełnej kwoty zaliczki.
Tak jak napisałem dokonałem anulowania mailowego zrobionej wcześniej rezerwacji w dniu 30.03.2020
W odpowiedzi dostałem taką informację:

Zgodnie z uchwaleniem przez Rząd "Ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw", możemy zaproponować Państwu możliwość wykorzystania wpłaconej kwoty w formie vouchera ważnego rok czasu od dnia planowanej rezerwacji (Art. 15k. 2.). W sytuacji braku możliwości wykorzystania przez Państwa wpłaconej kwoty, dokonamy zwrotu środków. Zwrot nastąpi do 180 dni (zgodnie z z Art. 15k. 1.). Uprzejmie prosimy o informację czy chcieliby
Państwo skorzystać z możliwości wykorzystania wpłaty w formie vouchera ważnego rok czasu czy decydujecie się Państwo na zwrot wpłaconych środków w terminie 180 dni od dnia anulacji rezerwacji. W przypadku wyboru zwrotu środków zostanie do Państwa wysłana drogą mailową faktura korygująca. Będziemy prosić o mailowe potwierdzenie otrzymania dokumentu. Następnie procedura zwrotu zostanie rozpoczęta przez Dział Księgowości.
Oczywiście nie zgodziłem się z argumentacją ośrodka.
Cały czas stoję przy 21 dniowym terminie zwrotu zaliczki.

Moje pytania są następujące:
1. Czy w takim wypadku prawo działa wstecz?
Data wypowiedzenia anulowanie rezerwacji, a data wejścia w życie ustawy.
2. Czy ośrodek w takim przypadku może stosować takie zapisy i podpierać się tą ustawą?
Ja ze swojej strony dokonałem wszystko zgodnie z obowiązującym na dany dzień regulaminem.
Czy w takim wypadku Regulamin przestaje być ważnym a nadrzędnym stają się zapisy ustawy i muszę odczekać 180dni na zwrot?

Zasada zdaje się jest taka, że termin zaczyna biec w dniu następnym od dnia otrzymania pisma.
Czyli rezygnacja "przyjęta została do wiadomości" 31.03.2020 roku.

Powrót