Ustawa o gospodarce nieruchomościami.

• Autor wątku Autor wątku Krakus25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krakus25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam następujący problem. Moja matka jest właścicielką mieszkania, które wykupiła od spółdzielni z bonifikatą. Zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomości: art. 68 "2. Jeżeli nabywca nieruchomości zbył nieruchomość lub wykorzystał ją na inne cele niż cele uzasadniające udzielenie bonifikaty, przed upływem 10 lat, licząc od dnia jej nabycia, a w przypadku nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny przed upływem 5 lat, jest zobowiązany do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikacie po jej waloryzacji. Zwrot następuje na żądanie właściwego organu.
2a. Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku zbycia:
1) na rzecz osoby bliskiej;
2) pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego;
3) pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego i Skarbem Państwa."

Co oznacza "zbycie na rzecz osoby bliskiej"? Czy może ona mi- synowi to mieszkanie w jakiś sposób przekazać czy sprzedać?

W tej samej ustawie art. 4, pkt. 13 - Ilekroś jest mowa o: osobie bliskiej - należy przez to rozumieć zstępnych, wstępnych, rodzeństwo, dzieci rodzeństwa, małżonka, osoby przysposabiające i przysposobione oraz osobę, która pozostaje ze zbywcą faktycznie we wspólnym pożyciu;

Cóż za 'mondry' przepis

Co to znaczy w 'stałym pożyciu'
Czy kobieta z kobietą może być w 'stałym pożyciu' :D, czy wystarczy zgodne oświadczenie stron - czy kontrola wejdzie pod łóżko :D:D:D

Dopisując pozostałą część do ust. 2a:

4) zamiany lokalu mieszkalnego na inny lokal mieszkalny albo na nieruchomość przeznaczoną na cele mieszkaniowe
5)sprzedaży lokalu mieszkalnego, jeśli środki uzyskane z jego sprzedaży przeznaczone
zostaną w ciągu 12 miesięcy na nabycie innego lokalu mieszkalnego
albo nieruchomości przeznaczonej lub wykorzystanej na cele mieszkaniowe.

mam następujące pytanie: Czy jeśli mieszkanie spółdzielcze wykupione w 2006r chciałabym teraz sprzedać (okres 5-ciu lat nie minął) spółdzielnia może żądać zwrotu udzielonej bonifikaty? Bardzo proszę o odpowiedź.

Powrót