Ustawa o Radiofonii i Telewizji, zrozumieć fakty

• Autor wątku Autor wątku artur.d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur.d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam noszę się z zamiarem zorganizowania małej stacji nadawczej FM na bliżej nie określonych falach. Nadawać mam zamiar w obrębie jednego budynku (blok mieszkalny, bądź też centrum handlowe), tak więc podlegam pod tą część ustawy??:

Art. 2. 1. Prawo rozpowszechniania programów radiowych i telewizyjnych przysługuje jednostkom publicznej radiofonii i telewizji oraz osobom, które uzyskały koncesję na taką działalność.
2. Ustawy nie stosuje się do:
1) programu rozpowszechnianego lub rozprowadzanego wyłącznie w obrębie jednego budynku;
2) programu rozpowszechnianego lub rozprowadzanego w systemie, w którym urządzenia nadawcze i odbiorcze należą do tej samej osoby, prowadzącej działalność gospodarczą lub inną zarejestrowaną działalność publiczną, a treść programu ogranicza się do spraw związanych z tą działalnością i jest adresowana do pracowników lub innego określonego kręgu osób związanych z nadawcą;
3)programu rozprowadzanego w sieci kablowej, jeżeli liczba indywidualnych odbiorców nie przekracza 250.

Punkt pierwszy mówi o rozprowadzaniu programu w obrębie jednego budynku. Tak więc w obrębie bloku mieszkalnego (centrum handlowego) mogę nadawać bez zamartwiania się czy przyjdzie mi jakaś kontrol?? Nie muszę się stosować do reszty praw wypisanych w dalszej części tej ustawy?? Np. na temat reklam, czasów nadawania poszczególnych programów??

Faktem jest że prawdopodobnie będzię mnie można odbierać w najbliższej okolicy budynku. Pytanie jakie teraz się nasuwa to gdzie jest ta granica. Czy wraz z końcem muru nie może mnie już nikt słyszeć??

Granica jest właśnie z końcem muru. Nie można rozszerzać definicji, bo to wyjątek od zasady uzyskiwania koncesji (w obrębie - obręb: 1. «obszar ograniczony czymś» 2. «zamknięta całość o ustalonych granicach»).

A i jeszcze jedno, nie zapominajmy o prawie telekomunikacyjnym:

Art. 208. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Co do tego, jakie nadajniki nie podlegają obowiązkowi, odsyłam do art. 144 prawa telekomunikacyjnego i rozporządzenia ministra transportu w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz. U. z 2007 r, poz. 972) . Dla mnie to specjalistyczne rozporządzenie jest niezrozumiałe.

Powrót