Ustawa o samorządzie gminnym

• Autor wątku Autor wątku ThisTime
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ThisTime

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, jestem studentką 1 roku Administracji. Zwracam się do tutejszych forumowiczów z pomocą przy ustawie o samorządzie gminnym. Otóż otrzymałam za zadanie dokonania porównania Ustawy z dnia 8 marca 1990 ze stanem z roku 1995. Nie chodzi mi o zmiany jakie wprowadzono na przełomie tych kilku lat, interesuje mnie tylko i wyłącznie co nowego wniesiono lub zmieniono w 1995 roku. Nie mam pojęcia jak za to się zabrać, a ogromna liczba Dzienników Ustaw z tego roku mnie przeraża. Może ma ktoś z Was pojęcie o zagadnieniu jakie przedstawiłam powyżej? Byłabym bardzo wdzięczna. Zadają nam tego typu zagadnienia do pracowania bez wcześniejszego jakiegokolwiek objaśnienia :/

USTAWA
z dnia 29 września 1995 r.
o zmianie ustawy o samorządzie terytorialnym oraz niektórych innych ustaw.

Tylko ta ustawa.

Najlepiej takie rzeczy robić za pomocą lexa, lexpolonici albo legalisa, ale rozumiem, że możesz nie mieć dostępu do takich programów.

Możesz zatem z powodzeniem korzystać z witryny sejmowej.

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wybierasz tam zakładkę prawo, internetowy system aktów prawnych, wyszukujesz interesującą Ciebie ustawę i wchodzisz w zakładkę "zmieniony przez" i tam masz wszystkie zmiany....
Pozdrawiam

Dzięki. Mam to rozumieć, że jedynym dokumentem, który zmienia "Ustawę o samorządzie terytorialnym" jest "Ustawa z dnia 29 września 1995 r.
o zmianie ustawy o samorządzie terytorialnym oraz niektórych innych ustaw." ogłoszona w Dz.U. 1995 nr 124 poz. 601 1995.11.18 ? Nie kapuję tego :(
Miałam za zadanie porównanie tekstu jednolitego z roku 1990 z rokiem 1995 i tu całą sprawę komplikuje fakt, że akurat w 1995 wychodzi jakaś Ustawa zmieniająca, która ni jak ma się z tekstem jednolitym i nawiązuje w szerokim zakresie do lat 1991-1994.

Po co sobie utrudniać życie, zarejestruj się Logowanie - Lex dla Studenta i będziesz miał dostęp do aktów prawnych ze zmianami, można sobie również porównać jakie zmiany kiedy zaszły.

W sumie racja lex dla studenta jest za darmo

Dzięki, spróbuje skorzystać z tej strony. ;)

Dzięki za pomoc. Już poradziłam sobie z ta ustawą i to właśnie dzięki LEX :)

Powrót