Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi

• Autor wątku Autor wątku ExplosiveJoy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ExplosiveJoy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
(Z góry przepraszam jeśli to zły dział... Proszę poprawići podać gdzie powinnam ewentualnie umieścić.)
W skrócie: jestem osobą pełnoletnią, która wniosła na teren szkolny alkohol. Nie piłam ani nic, tylko parę chwil temu kupiłam i po prostu miałam w plecaku. Potem nauczyciele się o tym dowiedzieli. Zaczęłam czytać statut szkolny i ustawę. W obu przypadkach jest mowa o jakichkolwiek konsekwencjach jeśli jestem pod wpływem alkoholu lub podejrzenie, a nigdzie nie ma zmianki o zakazie wnoszeniu na teren szkoły.
Cytuje:

Art. 14. 1. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych:
1) na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych i domów studenckich,
2) na terenie zakładów pracy oraz miejsc zbiorowego żywienia pracowników,
3) w miejscach i w czasie masowych zgromadzeń,
4) w środkach i obiektach komunikacji publicznej,
5) skreślony,
6) w obiektach zajmowanych przez organy wojskowe i spraw wewnętrznych, jak również w rejonie obiektów koszarowych i zakwaterowania przejściowego jednostek wojskowych.
2a. Zabrania się spożywania napojów alkoholowych na ulicach, placach i w parkach, z wyjątkiem miejsc przeznaczonych do ich spożycia na miejscu, w punktach sprzedaży tych napojów.
1a. skreślony,
2. skreślony.
3. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów zawierających więcej niż 18% alkoholu w ośrodkach szkoleniowych.
4. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów zawierających więcej niż 18% alkoholu w domach wypoczynkowych.
5. Sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów zawierających więcej niż 4,5% alkoholu może się odbywać na imprezach na otwartym powietrzu tylko za zezwoleniem i tylko w miejscach do tego wyznaczonych.
6. W innych nie wymienionych miejscach, obiektach lub na określonych obszarach gminy, ze względu na ich charakter, rada gminy może wprowadzić czasowy lub stały zakaz sprzedaży, podawania, spożywania oraz wnoszenia napojów alkoholowych.

Mowa o byciu pos wpływem, a nie wnoszeniu. Z kolei artykuł
Cytuje

rt. 16. 1. Zabrania się wnoszenia napojów alkoholowych na teren zakładów pracy, obiektów wymienionych w art. 14 ust. 1 pkt 6, jak również stadionów i innych obiektów, w których odbywają się masowe imprezy sportowe i rozrywkowe, a także obiektów lub miejsc objętych zakazem wnoszenia napojów alkoholowych.

Mówi o zakazie wnoszenia. Tu pytanie czy 6 pkt tyczy się tego wojska czy zakazów wydzielonych przez gminę. Najbardziej zależy mi na załatwieniu sprawy po ludzku, bez policji i wzywania rodziców. Co robić?

Ale kombinujesz...

Szkoła ma na pewno takie unormowanie. Gdyby nie miała to młodzież by piła i nie wiadomo co jeszcze mogła. ...

Jak chcesz sprawdzić o jaki przepis chodzi to złóż na dziennik podawczy wniosek o udzielenie informacji publicznej w zakresie tenatu który cię interesuje. Szkoła teoretycznie ma 14 dni na odpowiedź

Powrót