Ustawowe 14 dni na odpowiedź

• Autor wątku Autor wątku rafalski_4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafalski_4

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam
Złożyłem reklamację w pewnym sklepie na laptopa. Kurier zabrał go ode mnie 19 marca br i 20 marca rano był już na miejscu. Jako preferowany sposób "naprawy" uszkodzenia towaru wybrałem zwrot pieniędzy. Wyliczyłem także, że dzisiaj mija 14 dzień od odebrania sprzętu. Czy jak dzisiaj nie otrzymam żadnej informacji w sprawie laptopa to znaczy, że zwrócą mi pieniądze?
Pozdrawiam

Brak odpowiedzi w ciągu 14 dni , oznacza iż gwarant uznał roszczenie za zasadne , nie znaczy to Szanowny Panie iż zwróci Panu pieniądze.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Więc tak:
Jestem osobą prywatną, kupiłem go w styczniu 2014r (więc jeszcze jest chwila gwarancji). Wada komputera to niedziałająca karta WLAN (WiFi). Jest to 3 naprawa tego samego problemu. Pierwszym razem nie stwierdzono usterki, drugim razem wymieniono płytę główną (i uszkodzono obudowę i porysowano ekran w serwisie). Teraz jest 3 raz. Do laptopa dołączyłem ponad 11GB filmików, które przedstawiają problem.

Art. 8. 1. u.sp.kons. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy
(...)
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Jeśli sprzedawca dokonał wcześniej naprawy lub wymiany i niezgodność wystąpiła ponownie, należy przyjąć, że sprzedawca nie doprowadził towaru skutecznie do zgodności z umową, ponownie naraził konsumenta na niedogodności (fakt ponownego wystąpienia niezgodności i konieczność reklamowania). W taki przypadku konsument jest uprawniony do odstąpienia od umowy ponieważ nie ma mowy o skutecznym zadośćuczynieniu żądań konsumenta.

Ok dzięki za odpowiedź.
Czyli jak dzisiaj nie będę miał odpowiedzi to we wtorek (najbliższy dzień roboczy) piszę pismo do sklepu z odstąpieniem od umowy z numerem konta oraz żądaniem zwrotu pieniędzy w ciągu 7 dni?
Czy może powinienem zrobić coś innego?

Jeśli kurier wyraźnie zaznaczył w reklamacji, że wybrałeś "zwrot pieniędzy" to jest to tożsame z odstąpieniem od umowy.

Tzn kurier nic nie zaznaczał. Ja zgłosiłem problem przez stronę internetową i tam było pole preferowany sposób realizacji wybrałem zwrot pieniędzy. Kuriera tylko zamówiłem i na paczce napisałem numer RMA i tyle.

rafalski_4 napisał:
Ja zgłosiłem problem przez stronę internetową

Sprzedawca udostępnił taki sposób składania reklamacji i masz potwierdzenie jej przyjęcia?

Tak. Każda zmiana statusu przychodziła mi na maila. Dodatkowo mam numer RMA, dzięki któremu mogę sprawdzać, co się dzieje w mojej sprawie. Od 20 marca (przyjęcie towaru przez sklep) nic się nie zmieniło. Dodatkowo mam numer listu przewozowego od kuriera i na stronie kuriera mogę sprawdzić też kiedy i kto paczkę odebrał.

loco1 napisał:
To nie jest prawda. Wprowadzasz w błąd.

Prosze przeczytać dokładnie wszystko. Czy wg. ciebie , kupuje towar , towar ma usterke , a ja w pierwszej kolejnosci , zwracam sie do sprzedającego o zwrot pieniędzy?????????????????????. bo cos mi sie tutaj nie zgadza.

Czy moja wiedza wiążę się z ilością postów , na moim profilu , na który pewnie zwróciłeś uwagę , czy na odpowiedz w danym temacie.

Ostatnia edycja:
Proponuję, żebyś nie udzielał porad w kwestiach, o których nie masz wystarczającej wiedzy, ponieważ wprowadzasz w błąd czytających.

loco1 napisał:
Proponuję, żebyś nie udzielał porad w kwestiach, o których nie masz wystarczającej wiedzy, ponieważ wprowadzasz w błąd czytających.

Przeczytałem dokładnie wszystko kilka razy .... Mam rozumieć , że kupuję przedmiot który jest na gwarancji. I po 3 naprawie , tak jak u założyciela tematu , nie otrzymuje odpowiedzi w ciągu 14 dni , to nie mam prawa zwrotu gotówki ?

A moze wg, szanownych przyjaciół forum , kupuję nowy towar , który w ramach gwarancji odsyłam do sprzedawcy i żądam zwrotu pieniędzy za zakupiony towar ? Prosze mi podać podstawę prawną ?

Przeczytałeś, nie zrozumiałeś i stanowczo proszę o powstrzymanie sie od udzielania porad!

cedwah i loco1, czemu uważacie, że klient zgłosił reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową, a nie z tytułu gwarancji ? rafalski_4 nigdzie w postach nie napisał z jakiego tytułu jest ta reklamacja. Jeżeli z gwarancji, to.........:evil: odpuszczę i nie napiszę, co by Waszego respektu nie naruszyć ;)

Powrót