Ustawowe dziedzicznie

• Autor wątku Autor wątku Adasmusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

Adasmusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Czesc
Mam pytanie
Kto dziedziczy wczesniej :

moi rodzice mieli mieszkanie .. tata zmarl .. zostaje mama ja i zmarly brat.. wszyscy odrzucaja spadek ..z rodziny
proste pytanie kto przejmuje spadek :
dzielone jest na 50% mamy ..nastepnie 1/3 mamy 1/3 moje 1/3 kogo ?

- gminy
- dziakowie ktorzy nie zyja czyli ich corka .. czyli mojego taty siostra ?

Dzieki za odp

Adasmusek napisał:
wszyscy odrzucaja spadek ..z rodziny
W takim przypadku gmina ma prawo do całości udziału w nieruchomości jaki przypadał pana ojcu.
Adasmusek napisał:
proste pytanie kto przejmuje spadek :
Jeżeli nikt nie odrzuci spadku to udział pana ojca w nieruchomości wspólnej przypadnie - jego żonie (pana mamie) - w 1/3, panu - w 1/3 oraz dzieciom (wnukom) pana brata (przy założeniu, że pana brat zmarł wcześniej niż pana tata). Jeżeli brat nie miał dzieci (wnuków) to udział pana ojca w nieruchomości wspólnej przypadnie - jego żonie (pana mamie) - w 1/2, panu - w 1/2;
Adasmusek napisał:
Dziadkowie (i ich zstępni) dochodzą do dziedziczenia dopiero w dalszej kolejności - jeżeli spadkodawca nie ma małżonka ani dziedzi ani rodziców ani rodzeństwa (albo osoby te odrzuciły spadek).
Adasmusek napisał:
mojego taty siostra
Rodzeństwo spadkodawcy dziedziczy przed dziadkami.
Adasmusek napisał:
Gmina dziedziczy gdy spadkodawca nie ma członków rodziny, którzy byliby uprawnieni do dziedziczenia lub gdy wszystkie te osoby odrzucą spadek.

@Byrhtnoth

Dzieki zle sie wyrazilem

Wszyscy odrzucaja z mojej rodziny tzn.

dziadkowie mieli syna i corke
cala rodzina odrzuca po synie czyli ja mama bratowa bratanice

kto najpierw dziedziczy ciotka czyli dla zmarlego brata od dziadkow corka czy gmina ?

Dzieki

Adasmusek napisał:
kto najpierw dziedziczy ciotka czyli dla zmarlego brata od dziadkow corka czy gmina ?
Gmina dziedziczy tylko samodzielnie i na końcu. Czyli jeżeli wszyscy odrzucą i np. tylko jedna osoba z rodziny zostanie (np. jakiś zstępny dziadków dziadków) to dziedziczy ona samodzielnie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót