Ustawowy okres serwisowania sprzętu przez producenta ???

• Autor wątku Autor wątku wikfal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wikfal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Zakupiłem aparat w markecie Carefour. Podczas reklamacji sprzętu zostałem zapewniony przez pracownicę sklepu, że okres serwisowania wyniesie 21 dni roboczych. Po upływie miesiąca okazało się że aparat dalej nie trafił z serwisu do sklepu. Odliczając soboty i niedziele to łączny czas oczekiwania na sprzęt wynosi: 24 dni. Tak więc jest to ewidentne przekroczenie zapewnianego terminu.

Pracownik Carefour po rozmowie z dyrektorem stwierdził, że w postanowieniach gwarancji firmy Nikon (producent aparatu) brak zapisu o ilości dni w jakich serwis ( Nikon'a ) zobowiązany jest sprzęt naprawić.

Co gorsza po podpisaniu przez moją osobę - "Zgłoszenia reklamacyjnego" okazało się iż widnieje tam zapis - "Reklamacja załatwiona w terminie Z/Z gwarancją".

Sklep mimo złożenia deklaracji (ustnej) wywiązania się z naprawy do 21 dni zasłania się teraz postanowieniami gwarancji firmy Nikon. Niestety w treści gwarancji nie napisano ile ma trwać okres naprawy sprzętu.

Zwracam się więc z pytaniem. Czy jest jakiś ustawowy termin w jakim producent zobowiązany jest sprzęt naprawić ?
Czy market Carefour, który zobowiązuje się w okresie 21 dni roboczych rozwiązać problem postępuje właściwie zasłaiając się gwarancją producenta aparatu ?

Niezależnie od warunków gwarancji jakie nakłada producent odpowiedzialność za terminy ponosi i tak sprzedawca.
Na rozpatrzenie reklamacji i poinformowanie zgodnie z ustawa z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321 ) ma 14 dni. Zapisy typu 21 dni są niezgodne z ustawą i obowiązującym prawem. Idąc dalej zgodnie z tą samą ustawą, w związku z niewywiązaniem się z terminu 14 dni masz prawo rozwiązać umowę kupna sprzedaży, co wiąże się ze zwrotem towaru a Tobie kasy .
Podmiot sprzedający Ci towar nie może zasłaniać się producentem, ponieważ to on jako strona umowy kupna sprzedaży odpowiada za wszystkie terminy ustawowe.

W związku z powyższym możesz teraz czekać na aparat albo zażądać zwrotu gotówki.
Jeśli nie spełnią Twojego żądania, sprawę skieruj do lokalnego inspektoratu handlowego, oni załatwią to szybko.

Pozdrawiam,
Paweł

Jak dla mnie to tak dobrze jak to Paweł opisał to nie ma. Reklamacja z gwarancji to obowiązują terminy z gwarancji i to te zapisane a nie przez kogoś powiedziane.

Witam serdecznie!

Mam problem z salonem Play. Reklamowałam telefon (który ma zaledwie rok) dwa razy - w ciągu miesiąca - zawsze ta sama usterka, w serwisie powymieniali części, po drugiej naprawie telefon wytrzymał bagatela dwa dni. Po raz kolejny oddałam go do reklamacji, ale tym razem z tytułu niezgodności towaru z umową z żądaniem doprowadzenia do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę towaru na sprzęt. „Przemiła” Pani, która przyjmowała sprzęt sporządziła protokół oddania go do naprawy – nie zaznaczając w nim nic o wzmiance wymiany na nowy. (raport został sporządzony 04.09).
Z datą 16 września przyszło pismo z salonu Play z informacją, iż okres naprawy może ulec wydłużeniu ze względu na czas oczekiwania części zamiennych. Postanowiłam interweniować do siedziby w Warszawie i napisałam skargę na w/w salon.
„(…)Telefon reklamowałam dwukrotnie (11.08.2011; 31.08.2011r.) za trzecim razem ze względu na tą samą usterkę wystąpiłem z pisemnym żądaniem z tytułu niegodności towaru z umową do Salonu Play (…) (Zgodnie z Art. 8 § 1 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002r.) o doprowadzenie towaru do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę go na nowy aparat (w załączniku w/w pismo).

W dniu 04.09.2011r. został sporządzony kolejny protokół oddania sprzętu do naprawy. Z datą 16.09.2011r. otrzymałem pismo w/w Salonu Play z informacją, iż okres naprawy może ulec wydłużeniu ze względu na czas oczekiwania części zamiennych. Chciałem nadmienić, iż odpowiedzialność za terminy ponosi Sprzedawca niezależnie od warunków gwarancji jakie nakłada Producent /Autoryzowany Serwis. W dniu 18.09.2011r. minęło 14 dni jakie Ustawodawca ustalił na rozpatrzenie reklamacji. Sprzedawca – Salon Play w Zabrzu nie ustosunkował się do tegoż terminu oraz do mojego żądania – wymiany aparatu na nowy.
W załączniku przesyłam również raporty napraw z Autoryzowanego Serwisu.
Proszę o przychylne rozpatrzenie mojej skargi i wymianę feralnego aparatu telefonicznego na nowy. W przypadku braku pomyślnego rozwiązania sporu będę zmuszona wystąpić do Rzecznika Praw Konsumenta UOKiK o wytoczenie powództwa na rzecz konsumenta.”

Po czym otrzymałam odpowiedź od Pana z Obsługi Klienta z Warszawy: „dziękuję za zgłoszenie, które wpłynęło za pośrednictwem poczty elektronicznej 19 września 2011 roku.
Bardzo mi przykro z powodu usterek w telefonie. Niestety nie mamy wpływu ani możliwości nacisku na prace serwisu. Jak najbardziej przysługuje Pani prawo składania skargi do Rzecznik Praw Konsumenta UOKiK”.
Telefonu nie mam już od miesiąca, nawet salon nie pofatygował się o telefon zamienny (twierdząc, iż w chwili obecnej ich nie posiadają).

Co w związku z tym można jeszcze zrobić?? Jak pokierować sprawą aby wymienili telefon na nowy? (choć można rzec, że telefon jest nowy – bo już chyba wszystkie możliwe części zostały wymienione… prócz obudowy…:D) ale cóż mi z tego jak telefon traci na wartości ze względu na to, iż co chwilę ląduje w serwisie...:mad:

@wikfal - Skoro oddałeś sprzęt na gwarancję to termin jej naprawy określają warunki gwarancji, a nie Pan Zbyszek z Carrefoura. Sprzedawca w Twoim imieniu reklamuje sprzęt gwarancyjnie. Inaczej ma się sprawa w przypadku reklamacji z tyt. ustawy.

@pawello123 - Wprowadzasz czytający w błąd! Reklamacja z tyt. ustawy, na którą sie powołujesz i naprawa gwarancyjna to 2 oddzielne toki reklamacyjne. Ponadto jak najbardziej producenta może sobie zastrzec termin naprawy.

@anulcia_88 - Play nie wymieni Ci telefonu. Przy zakupie telefon w promocji traktowany jest on jako narzędzie do wykonywania zawartej umowy, która tycz się usług telekomunikacyjnych, a nie telefonu!. Jest to dodatek do umowy. "odpowiedzialność za terminy ponosi Sprzedawca niezależnie od warunków gwarancji jakie nakłada Producent /Autoryzowany Serwis" - opanuj się z takimi stwierdzeniami bo sam/a z siebie robisz ...
Jedyną instytucją, która może, ale nie wymienię telefonu - jest serwis, a z nim możesz walczyć tylko opierając się o warunki z kary gwarancyjnej.
Jak już wrócisz od Rzecznika pochwal się co wywalczył - bo moim zdaniem nic nie wskóra.

nmaciej sam opanuj się z swoim językiem bo to Ty z siebie robisz ... Przeczytaj sobie Ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej a w szczególności Art. 8 w/w ustawy. Jako klient żądam wymiany telefonu na nowy - na paragonie sprzedaży widnieje wyraźnie kto jest sprzedawcą - i nie jest to ani Nokia ani serwis. Więc bardzo dziękuję Ci za odpowiedź - dość lakoniczną...

Ustawę znam bardzo dobrze. Pisanie o terminach napraw gwarancyjnych odnosząc się do ustawy jest śmieszne - bo to dwa różne toki postępowania reklamacyjnego.
Skoro uważasz telefon jako główny przedmiot umowy to może zechcesz odstąpić od niego za kwotę na dowodzie zakupu?.
Proszę poniżej pismo z Playa w identycznej sprawie - nie chciało im się nawet przerobić i zamiast telefon jest modem.

Szanowny Panie,

dziękujemy za zgłoszenie dotyczące telefonu, które wpłynęło do nas za pośrednictwem strony internetowej w dniu 11 listopada 2009 roku.

Pragniemy Pana poinformować, że dokładnie zapoznaliśmy się z opisywaną sprawą. Jest nam niezmiernie przykro, iż nie mógł Pan w pełni zadowolona z usług sieci Play.

Informujemy, iż Play nie jest właścicielem modemów. Podpisując umowę, podpisujemy ją na świadczenie usług, a zakup modemu jest odrębną czynnością. Jest to narzędzie, za które pośrednio odpowiedzialny jest Producent, w związku z czym, do każdego aparatu dodawana jest karta gwarancyjna, na podstawie której może Pan rościć sobie prawa do wymiany, po wcześniejszej naprawie przez Autoryzowany Serwis Producenta.

Jeśli chodzi o reklamacje dotyczące działania modemów użytkowanych w Play właściwym adresatem zgłoszeń reklamacyjnych jest autoryzowany przez producenta serwis techniczny lub siedziba producenta w Polsce. Play jest operatorem Telekomunikacyjnym i odpowiadaza świadczenie usług telekomunikacyjnych oraz internetowych za pośrednictwem karty SIM. Modem jest urządzeniem, które umożliwia korzystanie z naszych usług, jednak nie jest naszym produktem, dlatego też producenci udzielają gwarancji na ich sprawność i udostępniają swoje serwisy dla przeprowadzania napraw gwarancyjnych.

W związku z powyższym Pana reklamacja została uznana za niezasadną.

Dziękuje

nmaciej napisał:
@wikfal - Skoro oddałeś sprzęt na gwarancję to termin jej naprawy określają warunki gwarancji, a nie Pan Zbyszek z Carrefoura. Sprzedawca w Twoim imieniu reklamuje sprzęt gwarancyjnie. Inaczej ma się sprawa w przypadku reklamacji z tyt. ustawy.

@pawello123 - Wprowadzasz czytający w błąd! Reklamacja z tyt. ustawy, na którą sie powołujesz i naprawa gwarancyjna to 2 oddzielne toki reklamacyjne. Ponadto jak najbardziej producenta może sobie zastrzec termin naprawy.

I to się nazywa niezwłoczna odpowiedź! :D

Chciałam Was poinformować, iż po długich bojach, pisaniu pism i wyczekiwaniach Play wymienił mi telefon na nowy... Trwało to długo...

Cierpliwość się opłaca! :)

Powrót