ustna umowa pożyczki

• Autor wątku Autor wątku bysr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bysr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

w 2013 roku dokonałem przelewu środków poprzez konto bankowe na inne konto poza granicami polski.
Nie było wpisane jaki tytuł pożyczki.
Chciałem odzyskać kwotę, natomiast dłużnik na początku zadeklarował ze odda 2/3 pożyczonej kwoty, a później zamilkł.

Chciałbym się dowiedzieć jaka jest szansa na odzyskanie pieniędzy, ponieważ kontaktowałem się z kancelaria adwokacka, która zajmuje się takimi sprawami i poinformowano mnie ze muszę wpłacić ok 2 tys zł aby sprawa została przekazana do e-sadu.
Po wyroku sadu będzie można rozpocząć działania komornicze i egzekucję

Proszę o informacje jak długi jest okres od złożenia takiej sprawy i jak wygląda egzekucja jeśli dłużnik przebywa poza granica polski od ok. 2 lat gdzie pracuje.

Jaka kwota? Jakimi dowodami dysponujesz? Polski komornik nie działa po za terytorium RP.
Poczytaj o ETE.
bysr napisał:
Po wyroku sadu będzie można rozpocząć działania komornicze i egzekucję
Tia a jak wniesie sprzeciw?

Kwota pożyczki to ok 15 tys pln.
Kancelaria z która prowadziłem rozmowy na temat wierzytelności powiedziała ze po przetłumaczeniu wyroku maja komornika w tym kraju.

Mam jedynie potwierdzenia przelewu (co podobno jest wiążące dla sądu) oraz mail z informacja o zamiarze spłaty 2/3 pożyczonej kwoty.

Dłużnik przebywa od 2 lat za granicą i nie odbiera korespondencji - listów poleconych ponieważ nie zostawił rodzicom stosownych upoważnień - wiec wyrok ma być wydany zaocznie.

Pytam się czy to wszystko ma sens i tak będzie to wyglądało.

Powrót