ustna umowa

• Autor wątku Autor wątku kamizie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamizie

Użytkownik
Odpowiedzi
209
Witam. Prosilbym o odpowiedz w takiej sprawie.Czy możliwe jest zawarcie ustnej umowy zlecenie? jezeli osoba X bedaca studentem i nie majaca skonczonych 26 lat pracuje na umowe zlecenie z pracodawca i wszystko jest zgodne z prawem i wykonuje jeszcze jakies inne uslugi na ustna umowe zlecenie miedzy osobami fizycznymi to jak wyglada kwestia podatku od tej ustnej umowy.Jak to rozliczyc jezeli nie ma w tej kwestii zadnych dokumentów, a czasem nawet nie ma dokladnie oznaczonej drugiej strony (umowa przez internet).

No podatek trzeba zapłacić od dochodu.
Umowa to umowa, nie musi być zawarta w formie pisemnej.
Jeśli kiedykolwiek Urząd Skarbowy miałby jakiekolwiek wątpliwości (choć trudno mi sobie wyobrazić, aby chciał kiedykolwiek sprawdzać, czy była umowa, cyz też dochód komuś spadł z nieba...) to przeprowadzi postępowanie podatkowe w którym przesłucha strony i świadków na okoliczność zawarcia umowy. Tylko nie wiem po co mieliby to robić.
Natomiast z każdego dochodu trzeba się rozliczyć podatkowo (o ile przekracza on jakieś tam kwoty, które już wynikają z ustaw podatkowych o któych nie mam zielonego pojęcia).

Podatek to juz rzecz oczywista i nie podlegajaca dyskusji.Chcialem sie wlasnie dowiedziec o te kwestie zwiazane z strona.Bo w niektorych przypadkach nie mozna podac z kim zawieralo sie ta umowe.I na dobra sprawe US nie bedzie mogl sprawdzic czy rzeczywiscie dochod byl taki a nie inny.

Luki_attorney napisał:
Natomiast z każdego dochodu trzeba się rozliczyć podatkowo (o ile przekracza on jakieś tam kwoty, które już wynikają z ustaw podatkowych o któych nie mam zielonego pojęcia).
Jak ktoś nie ma zielonego pojęcia, to nie powinien się wypowiadać.

Wiec panie Januszu jak to wszystko wyglada od strony prawnej.

Pytanie było też o ustnej umowie zlecenia, na które odpowiedziałem. A to że na podatkach się nie znam, to znaczyć ma niby, że nie mogę powiedzieć tego co wiem?

dobrze wiec powie mi ktos jeszcze cos na ten temat

Powrót