ustosunkowanie do treści pisma

• Autor wątku Autor wątku wezyr24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wezyr24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jak napisać pismo ustosunkowanie sie do treści pisma powoda, jutro mija termin w którym sąd zakreśla termin tygodniowy do ustosunkowania sie do treści pisma na piśmie w 2 egzemplarzach.

2 pytanie co by sie stało gdybym z mej winy niezłożył ustosunkowania w terminie.chodzi o pozew o zapłate.

Najlepiej by było gdybym miał wzór jak to napisać

Trzeba w takim piśmie napisać z czym Pan się zgadza, a z czym nie. Czy okoliczności, o których mowa w pozwie są prawdziwe czy też powód coś przekręcił. Jeśli było inaczej niż powód mówi to dlaczego i przywołać dowody na tę okoliczność. Należy załączyć wszystkie dowody i powołać świadków na okoliczność że jest tak jak Pan mówi. Ogólnego wzoru nie ma - wszystko zależy od pisma, do którego należy się ustosunkować.

Jeśli Pan nie odpowie w terminie sąd może przyjąć, że zgadza się Pan z tym wszystkim co jest napisane w pozwie.

czyli jeżeli bym nie zdążył ustosunkować się rozprawa by sie nie odbyła i byłby wyrok zaoczny, czy jednak rozprawa by sie odbyła lecz miałbym mniejszą linie mojej obrony, ni miałem żadnego pouczenia sądowego w liście od sądu tylko odpis pozwu i informacja sądowa jak powyżej.

Najgorzej że niewiem jak mniej wiecej opisać ustosunkowanie

wezyr24 napisał:
2 pytanie co by sie stało gdybym z mej winy niezłożył ustosunkowania w terminie.chodzi o pozew o zapłate.
Oznaczać to będzie że nie zaprzeczasz twierdzeniom powoda.

Oznaczać to będzie że nie zaprzeczasz twierdzeniom powoda.

z tego mam rozumieć że rozprawa sie odbedzie i za jakiś czas zostane powiadomiony o rozprawie jeśli nie dało by mi dane opisać sensownie ustosunkowania i bym nie złożył

Powrót