usunięcie braków formalnych w pozwie

• Autor wątku Autor wątku kyjta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyjta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam pytanie odnośnie usunięcia braków formalnych w pozwie. Sąd wysłał wezwanie o usunięcie braków formalnych, które polegają na niewykreśleniu pustych rubryk w formularzu pozwu.

Czy powinnam wypisać pozew na nowo (wykreślając puste rubryki) i zrobić odpis z nowo napisanego pozwu? (czy na nowo wypisanym formularzu mogę wpisać datę, która była na uprzednio złożonym pozwie?)
Czy mogę w piśmie, które złożę razem z pozwem powołując się na sygnaturę akt zaznaczyć iż opłata dot. pozwu została już pobrana?
z góry dziękuję za odp

Jeżeli nie minął jeszcze termin do uzupełnienia braków, proszę złożyć taki sam pozew jak poprzednio, tylko z przekreślonymi nieużywanymi rubrykami. W piśmie przewodnim nie trzeba pisać nic o opłacie, ale jak Pani chce to nikt tego nie zabrania. Najlepiej napisać, coś w stylu "w odpowiedzi na wezwanie Sądu do uzupełnienia braków formalnych pozwu ..., w przedkładam pozew z przekreślonymi niewypełnionymi rubrykami".

Proszę pójść do sądu i zrobić to w sekretariacie (o ile to możliwe terytorialnie).

Powrót