Usunięcie danych z forum

• Autor wątku Autor wątku Daracmadian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daracmadian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,

dokładnie 10 lat temu, będąc jeszcze wtedy osobą niepełnoletnią, założyłem swoje konto w serwisie ***, na którym aktywnie udzielałem się w różnych wątkach, w których co gorsza, pokusiłem się opublikować zbyt wiele informacji szczegółowych o sobie, których teraz, 10 lat później, raczej bym już drugi raz nie udostępnił i przeszkadza mi fakt, że w dalszym ciągu są one na tym forum dostępne.

Natomiast ad rem:
Najważniejszą kwestią w tym wątku jest to, że administratorzy nie przewidują możliwości usuwania takich wpisów twierdząc, że nawet po zablokowaniu czy usunięciu konta użytkownika, wpisy zostają z takiej racji, że są one zgodnie z regulaminem, własnością serwisu ***

Co do tego punktu regulaminu, mam jednak bardzo spore wątpliwości z tego względu, że na chwilę obecną, większość serwisów udostępnia użytkownikom możliwość podjęcia decyzji o tym, jak serwis ma w przyszłości przetwarzać dane poszczególnych osób, co zdaje się być podyktowane prawem, a nie dobrą wolą administratorów poszczególnych stron.

Kontakt z administracją w grzecznej formie, to znaczy, po napisaniu prośby o usunięcie takich wpisów, jest absolutnie nieskuteczny, stąd moja decyzja o tym, by prosić Państwa o pomoc w tej sytuacji.

Poniższe źródła, pozwolą lepiej zapoznać się z niektórymi kwestiami:
Ubogi regulamin serwisu:***
Wątek administratora forum, odnoszący się między innymi do kwestii usuwania wpisów:
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zacznij od wezwania do usunięcia danych, z powołaniem na RODO

Dzięki bardzo za odpowiedź. Spróbuję to właśnie zrobić, jako pierwszy krok, natomiast problematyczny jest ten fakt, że serwis nie podaje swojego adresu e-mail, ani adresu fizycznego, pod którym mieściłaby się firma tego forum. Jedyna możliwość, to skorzystanie z wewnętrznej skrzynki

Post użytkownika nie jest przetwarzaniem danych osobowych przez administratora, zatem powołanie się na RODO nie ma podstaw.

Dziękuję za odpowiedź.

Natomiast powołanie się na RODO zdaje się, że pomogło i administrator choć nie odpowiedział na maila, to usunął moje konto wraz z wpisami.

Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie w moją sprawę i przyznam szczerze, błyskawiczne rozwiązanie problemu, które jeszcze kilka dni temu wydawało mi się niemożliwe.

Ostatnia edycja:
Daracmadian napisał:
... Wydaje mi się jednak, że na tym forum znajdują się moje dane osobowe ...
Dla przykładu zapoznaj się ponownie z regulaminem FP w temacie usuwania postów.

PS.
Brak świadomości obowiązków i praw jest dość powszechna w naszym społeczeństwie.

Ostatnia edycja:
tak ma marginesie, to jest "i śmieszne i straszne" ile rzeczy można załatwić powołując się na RODO, gdyż te cztery literki wywołują jakąś niezrozumiałą panikę i strach...

Powrót