Usunięcie hipoteki przymusowej

• Autor wątku Autor wątku pdl777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pdl777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, sprawa wygląda następująco:
Na mieszkanie została nałożona hipoteka przymusowa jako zabezpieczenie wierzyciela (osoba prywatna) . Sprawa jeszcze się nie odbyła, zabezpieczenie zostało nałożone praktycznie odrazu po złożeniu pozwu przez wierzyciela. Mój prawnik dziś wysłał odpowiedź na ten pozew ale wolę się doinformować jeszcze w innych źródłach. Zaznaczam że nie próbuję uniknąć odpowiedzialnosci, po prostu to wszystko to jakies nieporozumienie obijające się o podrabiane podpisy na fakturach i umowach gdzie niby ktoś próbuje udowodnić ze ja mu te pieniądze jestem winien. (sprawa oczywiscie jest tez juz zgłoszona w prokuratorze z mojego powództwa) Co mogę zrobić aby móc to mieszkanie sprzedać, tak aby pieniądze nie trafiły do tego pseudo wierzyciela? Dowiedział się on ze od pół roku próbuję sprzedac mieszkanie i teraz gdy pojawił się wpis w ksiedze wieczystej akurat znalazl się kupiec. Jak się ma się do tego wszystkiego art. 754 757 i 744 kpc? Jak skutecznie i szybko zlikwidować lub obejść to zabezpieczenie. Dodam że nie stac mnie na utrzymanie mieszkania, spłatę raty za nie.

Przecież po to jest hipoteka przymusowa, żeby nie było problemów jak takie mieszkanie sprzedasz. Wierzyciel nie dostanie nic z ceny mieszkania, najpierw potrzebuje prawomocny wyrok i wtedy będzie się zastanawiał, czy będzie chciał się zaspokoić od ciebie, czy od dłużnika rzeczowego.

Okej, czy jest jakaś możliwość, żeby zrobic to tak aby zabezpieczyć kupującego w 100%?

Znalazłem coś takiego :

Problem pogłębia się w sytuacji, gdy – po ustanowieniu hipoteki przymusowej – doszło do zbycia obciążonej nieruchomości w trakcie postępowania rozpoznawczego. Aby skierować egzekucję do tej nieruchomości i przeciwdziałać upadkowi zabezpieczenia, wierzyciel musi dysponować tytułem wykonawczym przeciwko nabywcy. W świetle restrykcyjnego stanowiska SN utrudnione jest jednak nadanie w trybie art. 788 § 1 k.p.c. klauzuli wykonalności wobec nabywcy obciążonej nieruchomości na prawomocnym wyroku, który wydano w stosunku do dłużnika – zbywcy tej nieruchomości[20]. Gdyby uzyskanie takiej klauzuli in concreto nie było możliwe, wierzyciel musiałby wytoczyć odrębne powództwo przeciwko nabywcy o zasądzenie sumy wierzytelności hipotecznej. Należy jednak podkreślić, że w naszej praktyce sądowej całkowicie nierealne jest, aby – w dwumiesięcznym terminie określonym w art. 7541 § 1 k.p.c. – otrzymał on prawomocny wyrok z klauzulą wykonalności przeciwko nabywcy nieruchomości. W rezultacie hipoteka przymusowa wygasa, zwalniając nabywcę z odpowiedzialności rzeczowej.

Z tego co rozumiem zapewne hipoteka wygaśnie ale dalej jest to na ryzyko kupującego

Powrót