usunięcie osoby zameldowanej z mieszkania

• Autor wątku Autor wątku magda7723
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda7723

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mieszkam w domu należącym do mojej mamy i jej męża - dom ten stanowi ich współwłasność, natomiast działka, na której się on znajduje jest tylko własnością mojej mamy. Ja jestem w tym domy zameldowana od czasu jego wybudowania t. od 1989 r. na pobyt stały. W 2005 roku wraz z mężem, który nie jest w tym domu zameldowany wyremontowaliśmy część sutereny (dwa pokoje, korytarz, łazienka) i zamieszkujemy owe pomieszczenia. Mama z mężem chcą nas wymeldować i usunąć z tego domu. Proszę o informację, jakie są moje prawa i czy rzeczywiście mogę zostać sądownie siłą usunięta z domu rodzinnego. Magdalena, lat 28.

aby mama mogła was wymeldować musi przeprowadzić najpierw postępowanie eksmisyjne...

wy nie macie do tego domu żadnego prawa, ale możecie od mamy dochodzić kosztów które poczyniliście na remonty...

Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieje, ze aby przeprowadzić takie postępowanie trzeba mieć ku temu jakieś powody typu nie płacenie rachunków, lub nieodpowiednie zachowanie, ona takowych nie ma.
Poszukam czegoś na temat eksmisji.

Powrót