usunięcie usterki-rękojmia

• Autor wątku Autor wątku zachton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zachton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam serdecznie, mam problem z suszarką do bielizny. Zakup wrzesień 2019, w styczniu 2021 opadły drzwi-reklamacja zgłoszona z tytułu gwarancji, przyjechał serwis (w terminie) i odmówił naprawy - z opadniętymi drzwiczkami użytkowałam suszarkę i jakimś cudem drzwi pękły - zdjęcie w załączniku. I sprzedawca i producent odmówili naprawy, twierdząc, iż jest to uszkodzenie mechaniczne spowodowane przeze mnie. Jestem oburzona, bo gdyby nie opadnięte drzwiczki to nic by się nie stało, a uszkodzenie zrobiło się samo, przecież suszyć ubrania jakoś musiałam. Koszt naprawy to 500zł, co robić, aby została bezpłatnie zrobiona naprawa?
dziękuję za pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dopytam - drzwi pękły przed czy po wizycie serwisu i odmówieniu przez niego naprawy?

drzwi pękły przed wizytą serwisu, tak jak pisałam, drzwi odpadły ja suszyć musiałam, wiec używałam suszarki no i przy zamykaniu coś chrupło docisnęłam no i pękło. Serwisant i sklep twierdzą, ze to jest na tyle mocny plastik, że sam od siebie nie mógł pęknąć i musiałam na siłę zamykać, no ale przecież jak miałam to inaczej robić ?

W takim razie wina leży po twojej stronie. Używałaś niesprawne urządzenie i doprowadziłaś do większych uszkodzeń.
Wg mnie przekreśla to twoje roszczenia tak z tytułu gwarancji jak i rękojmi.

coś mi się nie zgadza, bo zgodnie z kodeksem cywilnym jak przeczytałam w internecie to sprzedawca ponosi odpowiedzialność za wady fizyczne i nigdzie nie wyczytałam żeby był taki przepis mówiący o winie mojej czyli użytkownika.

P.KOLESO czy mogę prosić o jakieś podstawy prawne, które w tym przypadku potwierdzą przedstawione P. stanowsko, bo na prawdę szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć.

Trzeba było odwołać się od decyzji serwisu, albo naprawić uszkodzenie na własny koszt.

ok rozumiem, ale chce znać podstawę prawną dlaczego mnie tak "spuszczają na drzewo", bo Państwo też piszecie ze to moja wina a w kodeksie cywilnym nie widze żadnego przepisu mówiącym o winie mojej.

Sprzedawca jak najbardziej odpowiada za wadę, jaką są opadające drzwi, ale pęknięcie tych drzwi, to już twoja wina, gdyż użytkowałaś uszkodzony produkt.

Spodziewasz się w KC poszukać przepis, że można używać suszarki z opuszczonymi drzwiczkami. Skup się na przepisach kiedy sprzedawca, lub gwarant może odmówić naprawy. Dla mnie jest to używania urządzenia niezgodnie z instrukcją obsługi. I z wadą o której wiedziałaś.

Powrót