Usunięcie własnego utworu z portalu internetowego

• Autor wątku Autor wątku diamondin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diamondin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, szukałem, ale chyba nie ma podobnego tematu.

Rejestruję się na portalu internetowym, wysyłam swój tekst. Jako twórcy przysługuje mi prawo do "nadzoru nad sposobem korzystania z utworu" (art. 15 pkt. 5 ust. pr. aut.). Wysyłając tekst, zgodziłem się na publikację (czy też rozpowszechnianie) ale mogę tę zgodę odwołać, nieprawdaż? Inaczej straciłbym osobiste prawo autorskie, a to jest przecież niezbywalne.

A jeśli tak nie jest, to na jakiej podstawie prawnej? Dlaczego osoba zarządzająca portalem ma mieć nieograniczone prawo do dysponowania cudzą twórczością?

Dziękuję.

diamondin napisał:
... Dlaczego osoba zarządzająca portalem ma mieć nieograniczone prawo do dysponowania cudzą twórczością? ...
Jeśli dojdzie do przeniesienia praw autorskich majątkowych to będzie nią dysponować utworem, którym przeniesienie dotyczyło.
Aby powstrzymać niepotrzebne pytanie przypomnę, że regulaminem portalu, zapisami w nim, nie można nabyć praw autorskich majątkowych. Temat wielokrotnie omawiany.

Rozumiem, ja jednak nie znalazłem wątków, w których był omawiany.

Czyli podsumowując: mam prawo żądać usunięcia mojego utworu z czyjegoś portalu i czy właściciel portalu ma obowiązek go usunąć?

Co do zasady, przesyłając udostępniając utwór portalowi należy przyjąć, że udzieliłeś licencji domniemanej na korzystanie z niego ( Szukaj - licencja domniemana) ale zawsze w oparciu o Art. 56. UoPAiPP możesz umowę wypowiedzieć, temat również już omawiany.

Powrót