Usunięcie zdjęcia z portalu...

• Autor wątku Autor wątku Dawidsh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawidsh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie!

Chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić aby usunięto zdjęcia w portalu których sobie nie życzę aby były nadal publikowane.Chodzi o portal MW Katowice.Dodam , że z organizacją nie mam już nic wspólnego od dawna.

Tylko proszę sobie darować komentarze w stylu "nie musiałeś w to wchodzić".Fakt nie musiałem , ale miałem inne poglądy , inaczej patrzyłem na świat i tak naprawdę nie wiedziałem co to jest MW i jakie naprawdę ma poglądy WEWNĄTRZ.

Po pierwsze, to zdjęcia Twojego autorstwa, czy zdjecia na których jesteś?

Zdjęcia na których jestem.Nie jestem ich autorem. I obawiam się , że tutaj może być problem...:(

Poszukaj na forum: "ochrona wizerunku"

Po drugie Dawidsh - na naszym forum nie pisze się takimi "kulfonami". Wzrok mamy dobry.

Witam,

o ile 'mając coś wspólnego' z tą organizacją nie zaakceptował Pan jakiegoś regulaminu, który pozwalał na publikację Pana wizerunku, to:

1. działa tu ustawa o prawie autorskim w zakresie ochrony wizerunku:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Jeśli więc, w zależności od kontekstu zdjęć, nie znajduje w Pana przypadku zastosowanie któreś z wyłączeń, to ma Pan prawo do ochrony swojego wizerunku. To musi ocenić Pan sam. Ewentualna odpowiedzialność za rozpowszechnianie wizerunku bez pozwolenia określają Art. 82 i 78 tejże ustawy.

2. Jeśli uzna Pan, że naruszono Pana prawa w związku z rozpowszechnianiem pańskiego wizerunku to może Pan wtedy zgłosić ten fakt administratorowi / redakcji portalu na którym są te zdjęcia z żądaniem zaprzestania ich rozpowszechniania. Podstawą jest ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną:
Przepis prawny:
Art. 14.
...
3. Usługodawca, który uzyskał wiarygodną wiadomość o bezprawnym charakterze
przechowywanych danych dostarczonych przez usługobiorcę i uniemożliwił dostęp
do tych danych, nie odpowiada względem tego usługobiorcy za szkodę powstałą
w wyniku uniemożliwienia dostępu do tych danych, jeżeli niezwłocznie zawiadomił usługobiorcę o zamiarze uniemożliwienia do nich dostępu.
4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się, jeżeli usługodawca przejął kontrolę nad usługobiorcą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów.

Niezależnie, każdemu przysługuje ochrona jego dóbr osobistych, a w tym i wizerunku, na mocy kodeksu cywilnego - Art.23.

mała poprawka, źle wkleił mi się akapit z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną - powinno być:
Przepis prawny:
Art. 14.
1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając
zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez
usługobiorcę, nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi
działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania
wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z
nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.

Jak przypuszczam, są to zdjęcia z imprez Wszechpolaków.
Robione i publikowane zapewne były za zgodą członków tej organizacji, niestety, jak na razie działającej legalnie.

Powrót