Usunięcie znaku towarowego i zamieszczenie urywka filmu "na ekranie tv w filmie"

• Autor wątku Autor wątku xthorgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xthorgal

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Usunięcie znaku towarowego i zamieszczenie urywka filmu "na ekranie tv w filmie"

Witam

STAN:
Jestem autorem utworów audiowizualnych które są udostępnione w ograniczonym katalogu dostępnym wyłącznie po opłaceniu subskrypcji bez zezwolenia na pobieranie lub rozpowszechnianie a wyłącznie na wgląd na czas trwania subskrypcji.

Spółka Czeska w nieznany mi sposób weszła w posiadanie jedno z moich utworów i zamieściła go w swoim "intro" do każdego utworu audiowizualnego w ich witrynie oraz w utworach promujących ich witrynę.

Zamieszczenie polegało na osadzeniu w sposób cyfrowy moje go utworu na "ekranie telewizora" znajdującego się w pokoju. Co więcej usunięto z mojego utworu link do mojej domeny który jednocześnie jest zarejestrowanym (UE, USA i Federacja Rosyjska) znakiem towarowym. Sam ekran telwizora na którym osadzono film stanowi około 1/6 całości "klatki".
Czas trwania wyświetlania mojej produkcji w powstałym utworze to około 4 sekund.
Film wytworzony z udziałem mojej produkcji w celach komercyjnych.
Nie pełni on roli dydaktycznej.
Nie podano źródła.

PYTANIE:
- W związku z tym że nie podano źródła, film jest komercyjny, usunięto elementy z filmu (manipulacja znakiem towarowym i linkiem) to czy dobrze rozumuję i nie można zasłonić się tu "prawem cytatu"
- Czy w związku z zaistniałą sytuacją doszło do naruszenia autorskich praw majątkowych i mam podstawę aby na drodze sądowej zwrócić się o odszkodowanie czy też jest tu jakieś prawo wyjątku?

Dziękuje

RE: Usunięcie znaku towarowego i zamieszczenie urywka filmu "na ekranie tv w filmie"

1. Nie można.
2. Doszło do naruszenia zarówno praw autorskich majątkowych jak i osobistych ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

RE: Usunięcie znaku towarowego i zamieszczenie urywka filmu "na ekranie tv w filmie"

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Powrót