Uszkodzenia lakieru samochodu na miejscu parkingowym

• Autor wątku Autor wątku darek555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam wykupione na własność miejsce parkingowe na osiedlu. Od pewnego czasu zauważam na drzwiach mojego samochodu uszkodzenia lakieru spowodowane przez sąsiada, a dokładniej przez niesotrożne otwieranie przez niego drzwi swojego samochodu.
Rozmowa nie przyniosła żadnego skutku.

Czy mam szanszę na domaganie się naprawienia szkody? Czy taką sytuację zgłosić na policję? Czy w ogóle jest szansza na udowodnienie jego winy poprzez jakąś ekspertyzę.

Też myślałem o tym, aby na granicy miejsc parkingowym (jego i moim) wbudować metalowe słupki, tylko wtedy będzie miał bardzo duże problemy, aby w ogóle otworzyć drzwi (miejsca są bardzo wąskie) i czy będzie to zgodne z prawem?
Będę wdzięczny za radę w kwestii rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam.

sprawa slupkow moim zdaniem przepada bo wymagaja zgody wlasciciela parkingu ( wspolnota osedlowa, lub rada miasta)

odnosnie meritum sprawy watpie zeby uszkodzenia w pana aucie wypełnialy znamiona występku z art 288 par 1 czy nawet 2 kk bo nie przypuszczam nawet czy zdolal by pan udowodnic sasiadowi ze czyni to umyslnie.

podobnie jest z art 124 par1 kw ktory wymaga umyślnosci- a więc specjalnie rysuje lakier

mozę w tym miejscu być własciwe dochodzenia roszczeń na drodze prawa cywilnego, ale raczej zmiana miejsca parkingowego przyniesie lepsze rezultaty!

Powrót