Uszkodzenia przez baterie

• Autor wątku Autor wątku spirytuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spirytuss

Użytkownik
Odpowiedzi
82
zakupiłem baterię do telefonu ze sklepu allegro
która podczas użytkowania spuchła i rozsadziła telefon powodując realne zagrożeni dla zdrowia , tylko dlatego że telefon sie rozszedł nie wybuchła

w każdym razie telefon jest uszkodzony kogo mam pociągnąć do odpowiedzialności i zwrotu za uszkodzony telefon na jakiej podstawie prawnej ?
sprzedawce czy importera który wprowadził do EU towary bez homologacji

i jak tam zerop pomysłów?

Nie rozumiem, od kiedy baterie wymagają homologacji na terenie RP, czy nawet UE ?????

Ogniwa litowe (litowo polimerowe, jak i litowo jonowe) puchną z 4 powodów:
- rozładowania poniżej granicznej wartości,
- przeładowania powyżej granicznej wartości,
- mikro zwarcia pod wpływem wysokiej temperatury wewnątrz telefonu połączonej z uciskiem baterii,
- lub wady konstrukcyjnej, wewnętrznego mikro zwarcia przy źle wykonanej izolacji elektrod.

Jeżeli twój rzeczoznawca znajdzie dowód, że wystąpił wyłącznie ostatni czynnik, masz szansę w sądzie.

Proponuje nie kupować najtańszych zamienników, składanych z odpadów, bo są bardzo humorzaste i szkodzi im byle co.

i jak tam zerop pomysłów?
Bez podania terminów: zakupu i wystąpienia wady oraz określenia przyczyny raczej trudno doradzić.

P.S. Przyczyna - mam na myśli sprawdzić czy np nie uszkodziła się wskutek fizycznego uszkodzenia np upadku telefonu albo wystawienia na działanie wysokiej temperatury.

Powrót