Uszkodzenie ciała

• Autor wątku Autor wątku karolkrakers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolkrakers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
2 lata temu zostałem pobity. W toku prowadzonej sprawy oskarżony przyznał się do winy, a Prokurator wystąpił z wnioskiem w trybie 335 1 k.p.k. o wydanie na posiedzeniu wyroku skazującego i orzeczenie uzgodnionych z oskarżonym kar.
Oskarżony zobowiązał się do m.im. do uiszczenia na rzecz mojej osoby zadośćuczynienia za doznaną krzywdę w kwocie 5000zł ( lub innej wskazanej przez pokrzywdzonego). W mojej opinii jest to kwota nieadekwatna. W wyniku pobicia doznałem złamania kości oczodołu oraz pęknięcia łuku brwiowego po którym pozostały trwałe blizny na twarzy.
Pytanie brzmi: w jakim trybie/w jaki sposób i do kogo mogę zwrócić się o ustalenie moich roszczeń. Czy zwiększenie kwoty zadośćuczynienia doprowadzi do skierowania sprawy na drogę sądową w przypadku gdy sprawca nie przystanie na moje roszczenia?

Przed założeniem sprawy w Sądzie musisz i tak wysłać mu za pierwszym razem „PRZEDSADOWNE WEZWANIE DO ZAPŁATY ZADOŚĆUCZYNIENIA" a później ewentualnie jakby za pierwszym razem nie dali odzewu „OSTATECZNE WEZWANIE DO ZAPŁATY ZADOŚĆUCZYNIENIA „ i tam napisać w razie nie uregulowania sprawa trafi do Sądu a wtedy będzie kwota wyższa o koszty z tym związane. Może akurat się uda i pójdą na ugodę a jak nie to i tak będziesz potrzebował kwitka z poczty ze wysłałeś coś takiego i chciałeś się z nim ugadać poza sądem lecz się nie udało :P . Myślałeś już na kwota i czy będziesz brał prawnika …?

Powrót