uszkodzenie mechaniczne laptopa podczas transportu

• Autor wątku Autor wątku FKH888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FKH888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, odesłałam firmą kurierską laptopa na reklamację do Niemiec. Na infolinii producenta sugerowali aby nie pakować w oryginalne pudełko tylko zastępcze. Tak też zrobiłam, zapakowałam w taką piankę z oryginalnego pudełka, owinęłam w folię bom-belkową, włożyłam z dwóch stron gąbkę i schowałam w kartonowym pudełku. Po kilku dniach dostałam od nich kosztorys naprawy obudowy ponieważ "nie zapakowałam laptopa w oryginalne pudełko na skutek czego w transporcie uległ mechanicznemu uszkodzeniu co nie wchodzi w reklamację" i jeżeli zapłacę za nową obudowę i koszty transportu to mi to wymienią. Chciałabym do nich napisać odwołanie ale nie wiem na co się powołać oprócz tego żeby mi wysłali protokół szkody spisany z kurierem. Cy ktoś ma jakiś pomysł. Pisać do nich czy do firmy kurierskiej? Po prostu czuję się bezsilna bo nie jestem wstanie udowodnić że zapakowałam prawidłowo...

Jestem przekonany, że wysłałaś notebooka marki Lenovo do ich serwisu gwarancyjnego, czyli do firmy Medion. Niestety tak ostatnio działa ten serwis.

Tak czy tak "powinni" sporządzić protokół szkody, niezależnie czy był źle czy dobrze spakowany. Zgodnie z ustawą z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe
Art. 74
3. Jeżeli po wydaniu przesyłki ujawniono ubytek lub uszkodzenie niedające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, przewoźnik ustala stan przesyłki na żądanie uprawnionego zgłoszone niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia odbioru przesyłki.

Jednakże napisałem "powinni" a nie powinni, ponieważ twój notebook został wysłany do Niemiec i zapis z naszej ustawy tam nie działa.

Spróbuj zaatakować "naszą" polską infolinię Lenovo domagając się protokołu szkody, potwierdzającego przyjęcie notebooka w takim stanie w jakim to opisali Tobie. Spróbuj powołać się na ten zapis. Uprzedzam, że infolinia Lenovo jak i cała reszta związana z obsługą serwisową to dziadostwo (dlatego jak ognia trzeba unikać ich produktów), dlatego "nasz" konsultant zrobi wielką minę (której i tak nie zauważysz) potem powie, że skontaktuje się z serwisem w Niemczech. Jednak czas na udzielenie odpowiedzi Niemcy mają do 5. dni :brawo: , czasami do 2. dni :brawo:. Oczywiście poleci Tobie oddzwonić po upłynięciu tych kilku dni, bo oni sami nie oddzwaniają.
Słabo to widzę, ale walcz !

Odsyłam Ciebie też do tematu:
http://forumprawne.org/prawa-konsum...r-door-uszkodzenia-mechaniczne-komputera.html może uda się Tobie prywatnie skontaktować z założycielem tamtego tematu, może Ci podpowie jak tam dalej przebiega jego wojowanie z Medionem/Lenovo.

Lenovo, dodam że za pierwszym razem wysłałam w orginlnym pudelku i wróciło w zniszczone, a usterki i tak nie naprawili :confused:

dziękuję za odpodpowidz

Powrót