Uszkodzenie mienia-unikniecie kary, PILNE!

• Autor wątku Autor wątku bartek_r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek_r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
Zakładam nowy temat po zapoznaniu sie z obecnymi watkami w sprawie uszkodzenie mienia. Pozwolę sobie opisać moja sytuacje bo trochę odbiega od opisywanych tu przypadków.
W piątek upiliśmy sie z kolega do nieprzytomności, a następnie, nie będąc w ogóle świadomi swych czynów wybiliśmy 11 szyb w szkole na osiedlu. Zostaliśmy zatrzymani na gorącym uczynku i przewiezieni do izby wytrzeźwień. Następnego dnia postawiono nam zarzuty, jesteśmy ścigani z art 288 kk. Grozi nam 10mcy pozbawienia wolności w zawieszaniu na 3 lata, grzywna w wysokości 700 złotych i zaplata odszkodowania dla szkoły, suma 6600 dzielona na dwie osoby.
Obaj jesteśmy pełnoletni, ja kończę w tym roku studia, kolega pracuje jako serwisant w sklepie komputerowym, nigdy wcześniej nie wchodziliśmy w zatarg z prawem.
Przyznaliśmy sie do popełnionych czynów, wyraziliśmy zgodę na poddanie sie karze i czekamy na sprawę.
Pytanie moje brzmi: czy mamy szanse na umorzenie postępowania jeśli zapłacimy szkole w najbliższym czasie:dzien gora trzy, odszkodowanie? Czy fakt ze szkoła to państwowe liceum w czymś tu przeszkadza? Czy dyrektor może zrezygnować ze ścigania nas droga sadowa i czy możemy liczyć na umorzenie postępowania?
Z góry dziękuje za rychła odpowiedz
Z poważaniem

czesc! po pierwsze art 288 par 4 przewiduje ze postepowanie nastepuje na wniosek pokrzywdzonego, w tym przypadku dyrekcji szkoly, wiec jesli wyrownacie szkode i dyrekcja wycofa wniosek, jesli jednak sprawa juz trafila na wokande, sad moze orzec warunkowe umorzenie postępowania zgodnie z art 66 par 3. Pierwszym krokiem jaki obecnie musicie zrobic to skontaktownaie sie z dyrekcja szkoly i wyrownaienie szkody, a na przyszlosc sugeruje pic w miejscach oddalonych od szkoł!!

Jeśli pokrzywdzony cofnie wniosek o ściganie przed rozpoczęciem przewodu sądowego (czyli przed odczytaniem aktu oskarżenia przed Sądem) postępowanie będzie umorzone. Warunkowe umorzenie po skutecznym cofnięciu wniosku nie jest dopuszczalne.

Dziekuje, powiedzcie jeszcze czy lepiej bedzie to wygladalo jak w naszym imieniu z dyrekcja skontaktuje sie prawnik? Czy jednak lepiej to zrobic osobiscie?

Ważne jest aby doszło do ugodowego załatwienia sprawy. Prawnik zawsze może pomóc, bo ma wiedzę fachową, jednak nie jest jego obecność obligatoryjna w tym wypadku.

ok, rozumiem, a co robic jak dyrekcja sie uprze ze nie chce sie wycofac?

Jak się uprze że nie wycofa to nie wycofa. Ich wola.
Ale nawet wówczas szybkie naprawienie szkody będzie bardzo ważkim argumentem działającycm na korzyść sprawców w Sądzie (np. może sprzyjać warunkowemu umorzeniu postępowania).

Rozumiem, ale skoro nie zechcą przyjąć rekompensaty to co wtedy, mam im na sile to wpłacić?

Wątpię by nie chcieli. W końcu ponieśli wymierną szkodę. Spróbuj się najpierw w ogóle do nich zwrócić. Jak odmówią wtedy będziesz się zastanawiał.

No dobra dzieki, jak cos, to bede jeszcze marudzil:)

Powrót