Uszkodzenie pojazdów podczas rozładunku lawety

• Autor wątku Autor wątku wiesiors4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiesiors4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.

Ostatnio miała miejsce następująca sytuacja. Mój pojazd został uszkodzony podczas kolizji (byłem poszkodowany). Firma która udostępniła mi auto zastępcze z OC sprawcy odholowała moje auto na ich parking. W międzyczasie PZU orzekło szkodę całkowitą, wypłaciło pieniążki. Pomimo orzeczenia szkody całkowitej stwierdziłem, że za odszkodowanie jestem w stanie przywrócić pojazd do użytku jako że żadne elementy konstrukcyjne nie zostały naruszone. Umówiłem się więc z laweciarzem na transport auta pod mój blok. No i tutaj dochodzimy do sedna sprawy.

Podczas rozładunku mojego pojazdu, kierowca lawety zjeżdżając moim autem z najazdu lawety uderzył w bok zaparkowanego auta. W moim aucie uszkodzone zostały błotnik i tylny zderzak, w tamtym drugim drzwi przednie, drzwi tylne i tylny błotnik.

Na miejscu zdarzenia była policja; panowie stwierdzili że właściciel tamtego pojazdu powinien zgłaszać to z mojego OC, ponieważ to ruch mojego pojazdu spowodował jego uszkodzenie, natomiast ja nie mam z czyjego ubezpieczenia auta naprawić.

Teraz pytanie. Jak temat ugryźć? Czytając art. 34.2 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK z 22 maja 2003 (zwłaszcza punkt o załadunku i rozładunku) nie rozumiem z OC którego pojazdu powinna być likwidowana szkoda powstała przy załadunku/rozładunku - lawety czy pojazdu rozładowywanego?

Policja stwierdziła, że uszkodzenia tego drugiego pojazdu powinny być naprawione z mojego OC, ale ja nie mam do jakiego ubezpieczyciela zgłosić roszczeń, pozostaje tylko dogadanie się z laweciarzem lub sprawa cywilna. Czy jeżeli laweciarz posiada OC działalności to zarówno ja jak i właściciel tego drugiego pojazdu możemy z tego ubezpieczenia naprawiać swoje auta? Co jeżeli laweciarz takiego ubezpieczenia nie posiada? Czy możemy zgłosić roszczenie z OC komunikacyjnego lawety (zgodnie z Ustawą)?

Proszę o pomoc,
z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie i mógłby mi pomóc? Bo jak dotąd otrzymuję rozbieżne informacje i nie wiem co robić :(

Opisz jak doszło do zdarzenia by zrozumieć czy rzeczywiście był to ruch twojego pojazdu czy np. pękła lina lawety i wtedy pojazd zjechał itp.

Nie, moim samochodem pracownik lawety zjeżdżał z najazdu lawety. Samochód nie był wtedy podpięty do lawety, wyciągarki. Silnik mojego samochodu nie pracował. Samochód stoczył się i uderzył w prawidłowo zaparkowany czyjś samochód.

Powrót