Uszkodzenie pojazdu o przeszkodę z awarii rurociągu na terenie prywatnym

• Autor wątku Autor wątku Agata J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agata J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Wyjeżdżając rano do pracy (przed g.6:00) uszkodziłam samochód (tylny zderzak) o słup telefoniczny, który leżał na terenie mojej posesji podmyty przez wodę z awarii wodociągu (perforacja rury). Słup leżał w poprzek mojego nieoświetlonego podjazdu.
Pracownicy wodociągów polecili mi skontaktować się z ich ubezpieczycielem.

Odpowiedź ubezpieczyciela wodociągów:
"Ubezpieczony Saur Neptun Gdańsknie poczuwa się do odpowiedzialności za powstałą szkodę. Wykazuje iż w związku z awarią spadł na drogę nieczynny słup telefoniczny, słup jednak nie upadł na pojazd zaparkowany lub będący w ruchu. Upadł obok pojazdu nie uszkadzając. Kierująca pojazdem przed rozpoczęciem jazdy nie sprawdziła otoczenia i nie zauważyła słupa i uderzyła w niego uszkadzając zderzak pojazdu."

Dodatkowo: Słup nie leżał w najbliższym sąsiedztwie samochodu tylko na podjeździe 20m dalej na dość sporym spadku terenu. O godz 6. rano jest zupełnie ciemno i wsiadając do auta nie było najmniejszych szans zobaczyć leżący słup na podjeździe. Jak również cofając słup był praktycznie niewidoczny w tamtych warunkach (mam nagranie z kamery).

Czy faktycznie wodociągi nie ponoszą żadnej podwiedzialności za szkody na terenie prywatnym? Jeśli byłaby dziura w którą bym weszła po ciemku i złamała nogę, również dostałabym podobną odpowiedź?

Pozdrawiam
Agata

Powrót