Uszkodzona bateria telefonu a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku zachar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zachar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałbym si dowiedzieć jak wygląda sprawa z baterią telefonu komórkowego. Miesiąc temu nabyłem telefon nowy w komisie dostałem na niego gwarancję tylko moje pytanie brzmi czy bateria także podlega gwarancji?? Bateria o której mówie bardzo słabo trzyma po zakupie od razu ją sformatowałem i od poczatku trzyma mi max 3 dni....czy jest szansa że moja reklamacja zostanie uwzględniona? Z góry dziekuje za odpowiedzi :)

moim zdaniem bateria tak jak telefon podlega gwarancji. Ale skoro kupiłeś tel używany to chyba dostałeś używaną baterię więc na co liczyłeś że będzie trzymać tyle co nowa? Chyba że bateria miała być nowa.

telefon zakupiłem NOWY ale w sklepie gdzie także sprzedają używki. Chciałem odświeżyć temat i zapytać czy jest jakieś prawo mówiące o okresie gwarancji na telefony komórkowe (nowe)?? Dostałem na mój NOWY telefon gwarancje 12 miesięcy czy to nie za mało??

a jakiej marki??zajzyj do karty gwarancyjnej lub na str www producenta.gwarancji nie udziela sprzedawca tylko producent!!!!!!!!!!!!!!jesli masz podbita gwarancje i dowud zakupu to wal smialo do najblizszego autoryzowanego serwisu i sie nie martw sprzedawca

przewaznie bateria ma poł roku gwarancji ale to zakeży od producenta telefonów. Ja mam nowy telefon i po prawidłowym sformatowniu bateria trzymała mi 0,5 dnia. poszłam do serwisu i wymienili mi ta baterie na nową od razu ale nie zawsze są tacy chętni by wydawać nowe baterie na gwarancje. ale czasami jest tez tak ze bateria ma tyle czasu gwarancji co telefon lub mogą ci dać tylko miesiąc to jest tzw gwarancja rozruchowa.

olgakordus napisał:
gwarancji nie udziela sprzedawca tylko producent!!!!!!!!!!!!!!

Często tak właśnie jest, ale nie zawsze. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprzedawca udzielał gwarancji.

zachar napisał:
telefon zakupiłem NOWY ale w sklepie gdzie także sprzedają używki. Chciałem odświeżyć temat i zapytać czy jest jakieś prawo mówiące o okresie gwarancji na telefony komórkowe (nowe)?? Dostałem na mój NOWY telefon gwarancje 12 miesięcy czy to nie za mało??

1. gwarancja jest dobrowolnym oświadzczeniem Gwaranta (sprzedawcy lub producenta), może jej wogóle nie udzielać, a jeśli jej udzielił, to w Warunkach Gwaracji powinno być wszystko napisane.
2. zwykle gwarancja nie obejmuje baterii z uwagi na to, że jej trwałośc zależy od prawidłowej eksplatacji (rzadkość wśród uzytkowników), łatwo ją "popsuć", a trudno udowodnić przyczynę - chyba, że posida wadę, która jest w stanie stwierdzić rzeczoznawca.

3. Możesz telefon reklamować w ciągu 2 lat od dnia zakupu n.p. ustawy o sprzedaży konsumenckiej, o ile Ci jej sprzedawca nie skrócił (ma prawo najwyżej do roku)

olgakordus napisał:
a jakiej marki??zajzyj do karty gwarancyjnej lub na str www producenta.gwarancji nie udziela sprzedawca tylko producent!!!!!!!!!!!!!!jesli masz podbita gwarancje i dowud zakupu to wal smialo do najblizszego autoryzowanego serwisu i sie nie martw sprzedawca

Przed napisaniem następnego postu proponuję zajrzeć do przepisów prawa, słownika ortograficznego i nie konfabulować :!:

cedwah napisał:
2. zwykle gwarancja nie obejmuje baterii z uwagi na to, że jej trwałośc zależy od prawidłowej eksplatacji (rzadkość wśród uzytkowników), łatwo ją "popsuć", a trudno udowodnić przyczynę - chyba, że posida wadę, która jest w stanie stwierdzić rzeczoznawca.

Z tego co zauważyłem, gwarancja na baterię w zależności od producenta, waha się pomiędzy 3-12miesięcy,ale zawsze jest krótsza od telefonu ("czasami" jest to 25% długości jego gwarancji)

Odświeżam temat moja gwarancja mówi 24 miesiące na telefon i 12 w przypadku akcesorów ale nic nie mówi o mojej baterii która jest na stałe także wg mnie bateria ma 24 miesiące a wg was ?

Powrót