Uszkodzona przesyłka - źle zapakowana przez sprzedającego

• Autor wątku Autor wątku Pawel386
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel386

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!

Wiem, że podobny temat już tutaj był ale moje sytuacja wygląda nieco inaczej.

Kupiłem na allegro od firmy używany komputer all-in-one za dość spore pieniądze.Sprzedający wysłał go kurierem i dotarł do mnie uszkodzony (pęknięcie szyby matrycy).

Niestety kurier wydał paczkę mojemu bratu więc nie miałem możliwości jej sprawdzenia (swoją drogą przyjechał godzinę wcześniej niż byliśmy umówieni).

Po godzinie rozpakowałem uszkodzony sprzęt i natychmiast powiadomiłem sprzedawcę i kuriera który przyjechał kilka dni później spisać protokół tłumacząc się brakiem czasu i urlopem.

Firma kurierska reklamację odrzuciła z powodu braku odpowiedniego zabezpieczenia i oznakowania paczki co jest obowiązkiem sprzedawcy.
Z powodu jego zaniedbania towar uległ uszkodzeniu.

Czy mam szanse w sądzie? Jak to załatwić? Będę wdzięczy za każdą pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Paweł

Ps. Mimo takich zapewnień na aukcji sprzedawca nie załączył faktury vat marża. Wysłałem już do niego prośbę o jej dosłanie.

Mam świadka przy którym otwierałem paczkę (jest nim właśnie mój brat) oraz zdjęcia na wpół rozpakowanego sprzętu.

To za mało, bez protokołu spisanego podczas odbioru paczki przy obecności przewoźnika nie masz na co liczyć.

A czy przewoźnik mógł wydać przesyłkę osobie niebędącej adresatem?
Z tego powodu nie została ona sprawdzona w jego obecności.

loco1 napisał:
Jak zamierzasz wykazać, że uszkodzenie nie powstało po odbiorze?

O ile dobrze pamiętam Prawo przewozowe daje 7 dni na sporządzenie takiego protokołu, a obowiązek sporządzenia go przy kurierze jest klauzulą abuzywną pod kilkoma pozycjami w rejestrze UOKiK.

A czy sąd nie powinien domniemać, że skoro dochodzę w nim swoich praw względem sprzedawcy to raczej tej przesyłki sam nie uszkodziłem? Tym bardziej że samo uszkodzenie zgłosiłem 3 godziny po odbiorze więc mało prawdopodobne jest abym ją uszkodził. Dodatkowo stan paczki wskazuje na uszkodzenie w transporcie.

Dodatkowo czy przy braku możliwości porządnego udowodnienia że to nie ja uszkodziłem sprzęt nie da nic powołanie się na
art 7 KC. Jeżeli ustawa uzależnia skutki prawne od dobrej lub złej wiary, domniemywa się istnienie dobrej wiary.
oraz
art. 231 KPC. Sąd może uznać za ustalone fakty mające istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy, jeżeli wniosek taki można wyprowadzić z innych ustalonych faktów (domniemanie faktyczne).

Ostatnia edycja:
Powrót