Uszkodzona przesylka

• Autor wątku Autor wątku Dawid29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To, że ma taki protokół, to wcale nie znaczy, że składał reklamację w DHL. Protokół szkodowy to dokument spisany na okoliczność uszkodzenia (zawartości) przesyłki i wcale nie oznacza wszczęcia procedury reklamacyjnej u przewoźnika. Stąd zarówno twierdzenie odbiorcy, że ma protokół, jak i DHL, że nie ma reklamacji, mogą być prawdziwe.

Ostatnia edycja:
No to z kim on spisal ten protokol? Tak sam ,sobie,bez kuriera...nie rozumiem....

Po odbiorze / wyjściu, kiedy nie sprawdziło się przesyłki, można jeszcze zgłosić jej uszkodzenie w terminie do X (chyba 7) dni - zgłasza się przewoźnikowi, który podeśle kuriera do spisania protokołu.

Ponownie ... poproś żeby kupujący przesłał Tobie np. skan protokołu.

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Po odbiorze / wyjściu, kiedy nie sprawdziło się przesyłki, można jeszcze zgłosić jej uszkodzenie w terminie do X (chyba 7) dni - zgłasza się przewoźnikowi, który podeśle kuriera do spisania protokołu.

Ponownie ... poproś żeby kupujący przesłał Tobie np. skan protokołu.

Można i tak się pewnie się stało, tylko warunkiem uznania takiego protokołu jest opisna w nim wada tego rodzaju, że nie mogła powstać po odbiorze przesyłki. Inaczej sporządzanie protokołu traci sens.

Nie do końca traci sens - nadal obiektywnie potwierdza istnienie wady i stanowi podstawę złożenia reklamacji do przewoźnika ;) - nie jest już jednak wiarygodnym dowodem, że wada istniała przed przekazaniem przesyłki odbiorcy.

Witam wszystkich,

mam podobny problem. Kupiłem za pośrednictwem allegro szkło klosza reflektora do samochodu. Nie otworzyłem niestety przesyłki przy listonoszu (poczta polska). Szkło okazało się być pęknięte na kilka kawałków. Uważam jednak, że nie nastąpiło to z winy poczty, a z winy sprzedającego - kawałek cienkiego szkła był jedynie wrzucony w kopertę bąbelkową (nie było nawet żadnego napisu w rodzaju 'szkło'.
Czy w takim wypadku, jeśli w grę wchodzi niedostateczne zabezpieczenie przesyłki, mogę domagać się od sprzedającego zwrotu kosztów zarówno towaru jak i przesyłki?

witam,mam podobny problem zakupilam telefon nie otworzylam przy listonoszu w domu kazalo sie ze jest zniszczony,pudelko sponiewierane czego nie bylo widac po opakowaniu,przesylka byla dobrze zabezpieczona,kupilam za pobraniem,nie wiem jak walczyc z poczta o zwrot kosztow,zaplacilam ponad 300zl za cos co nie nadaje sie do uzytku

Ostatnia edycja:
Powrót