uszkodzona walizka podczas lotu

• Autor wątku Autor wątku awzuza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awzuza

Użytkownik
Odpowiedzi
123
Dzień dobry,

poproszę o poradę, jakie mam prawa jako konsument w kwestii reklamacji uszkodzonej walizki lub gdzie szukać pomocy w mojej sprawie.

Walizka została uszkodzona podczas lotu liniami brytyjskimi. Jednak na lotnisku wszystkie reklamacje walizek są przyjmowane i kierowane (bez względu na przewoźnika) do polskiego oddziału firmy Dolfi1920.
I ja również otrzymałam instrukcję po spisaniu protokołu szkody na lotnisku, aby wysłać mailowo skan protokołu wraz ze zdjęciami uszkodzonej walizki i przywieszkami bagażowymi. Reklamacja został złożona z wnioskiem o wymianę na nową lub zwrot wartości walizki, gdyż uszkodzenie jest nienaprawialne.

Teoretycznie na stronie jest informacje, że odpowiadają na reklamację w ciągu 14 dni. Co w praktyce jest nieprawdą.

Ze względu na brak odpowiedzi na zgłoszoną reklamację napisałam do nich dwukrotnie maila z wnioskiem zwrot o wartości walizki na konto. Odpowiedzi brak.

Dziś po ponad trzech miesiącach firma objawiła się i przysłała maila o przyjęciu reklamacji do rozpatrzenia i przysłaniu im oryginału protokołu szkody na adres stacjonarny polskiego oddziały firmy.

Jakie mam prawa jako konsument w tej sytuacji?

Powrót