Uszkodzone mienie oraz niedotrzymanie umowy

• Autor wątku Autor wątku Dzemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzemik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
podpisałem wraz z dziewczyną umowę najmu mieszkania, które miało być wyposażone w sprzęt typu pralka,aneks kuchenny, łóżko itp.

W dniu wprowadzenia się okazało się,że stan mieszkania, które miało zostać odnowione posiada "kilka usterek", a stan czystości jest na przeraźliwie niskim poziomie.
Kłótnie z właścicielem zażegnałem, dając sobie po prostu spokój. Mieszkanie wysprzątałem marnując całe 3 dni, nie mogąc w tym czasie szukać pracy, obgryzając paznokcie z nerwów stwierdziłem,że jakoś to przełknę.

Jednakże pojawił się mały smaczek, a mianowicie pralka. Pralka od początku była na moje oko nie nadająca się do użytku przez panujący w środku brud.
Właściciel stwierdził,że to można umyć i pralka jest okej, ponieważ leje wodę,bęben wiruje, więc pralka działa.
Ok, umyłem, użyłem środków specjalnie do tego przeznaczonych, wygląda w miarę okej. Przechodzimy do prania. Znowu problem!
Koszulka i koszula biała, przegrała z pralką. Dwie dziury i żółtawe plamy.
Telefon do właścicielki.
Na drugi dzień przychodzi fachowiec i "naprawia". Okazało się,że był zakręcony w 80% wężyk doprowadzający wodę, nazbierało się syfu przez czas nieużytkowania i tyle.
Jednakże ciuchy do wywalenia.
Mija tydzień. Znowu taka sama sytuacja.
W tym momencie jestem stratny o swoją koszulę,t-shirt, koszulkę dziewczyny, jej spodnie i fartuch medyczny.
Straty na około ~550zł

Za bardzo nie wiem co robić i jakie mam prawa.
Czy mogę żądać od właściciela wymiany pralki na nową?
Czy mogę żądać od niego pieniędzy na nowe ubrania?
Jeśli tak, to jak mogę to wyegzekwować jeżeli będzie odmawiał i unikał naprawy,uiszczenia "odszkodowania"?

Powrót