Uszkodzonie telefonu w PLAY

• Autor wątku Autor wątku eraeste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eraeste

Użytkownik
Odpowiedzi
131
Witam szanownych Państwo,

Chcę przedstawić sytuacje jaka mnie spotkała w salonie play,

W dn. 19.02.2017r., przekazałem telefon do salonu Play z tytułu niezgodności towaru z umową. (powód - telefon sam się wyłączał)

Zostały wykonane zdjęcia urządzenia i spisany dokument zdania telefonu do salonu, w którym pracownik Play piszę:

-TELEFON ZADBANY ( żona nosiła zawsze go w etui pracownik po ściągnięciu i dokładnym obejrzeniu urządzenia stwierdził, że telefon jest naprawdę zadbany i tak wpisał)

-BRAK OBIĆ

-RYSY WŁOSOWATE (pierwszy raz spotkałem się z określeniem rysy włosowate, dlatego zapytałem pracownika play, co to oznacza kiedy wpisywał w dokument poinformował mnie, że są to mikro jak włos rysy NA EKRANIE mniej lub w ogóle nie widoczne z normalnego użytkowania urządzenia i wymaga P4 żeby taką informacje zawsze dodatkowo zanotować).

Zgłaszając się po odbiór telefonu w dn. 24.03.2017r., zastałem na miejscu w salonie Play telefon z plamami (nie wiem czy do usunięcia) oraz telefon przede wszystkim posiadał obicia/zadrapania ubytki na obudowie urządzenia, których nie było, gdy był zdawany do salonu Play co potwierdza dokument.

Poprosiłem o zweryfikowanie uszkodzeń ze zdjęć, które zostały zrobione w dniu oddawania telefonu pracownik play poinformował mnie, że nie może udostępnić mi tych zdjęć (w aparacie mogą teraz zmienić datę i wykonać zdjęcia i powiedzieć, że telefon był uszkodzony, jednak dokument nie kłamie i mówi co innego) – od razu było to dla mnie podejrzane.
Dlatego -telefonu nie odebrałem! -nawet nie wiem czy jest tak naprawdę sprawny technicznie.

Dziś jest 23.05.2017r., nadal nie korzystam z telefonu IPHONE, za który zapłaciłem (spłaciłem) w ratach i w wysokim abonamencie, który nadal opłacam do września i ponoszę tym samym koszty.

Dostaje odpowiedzi z play 24, że salon twierdzi, że telefon był w takim samym stanie do odbioru w jakim go oddałem do nich a p4 play to podtrzymuje, dodatkowo cytują, że telefon posiadał rysy włosowate, więc wytłumaczyłem tak jak tutaj znaczenie rys włosowatych jak wyjaśnił pracownik play, a mowa o obiciach i plamach – jakby play ignorował w ogóle co do nich piszę.

Napisałem aby telefon wymienili na nowy wolny od wad i uszkodzeń lub oddali mi w takim samym stanie fizycznym jakim został zdawałem do salonu play.

-gdyby nawet jedno ubicie znalazło się na moim telefonie w czasie, kiedy urządzenie przebywało w salonie lub serwisie reklamowałbym to, bo nikt nie ma prawa niszczyć nie swojej własności,

Rzecznik praw konsumenta podpisując 1 pismo wyraźnie zaznaczył, że dokument zdania urządzenia jest stanowczo na moją korzyść i nie powinno być żadnych sprzeciwów ze strony P4 play i dodał takie artykuły.

Art. 415 k.
Art. 471k.c

Powiedziałem, że oddam sprawę do sądu, ale Play nic sobie z tego nie robi podtrzymuje cały czas stronę swojego salonu, odpowiada mi, że na piśmie było zaznaczone, że urządzenie posiada rysy włosowate, gdy ja piszę o obiciach i plamach telefonu w ogóle mnie nie słuchając.

Proszę bardzo o pomoc?
Może najpierw do kancelarii jeszcze się udać – jest sens?
Wartość nowego telefonu obecnie to ok. 1500zł.
Wiem sprawy sądowe kosztują (ile?) + 10% wartości urządzenia ?

Nie wiem co robić.

Ostatnia edycja:
Podsumowując:

Rzecznik poinformuje Cię na koniec prowadzenia sprawy co możesz ewentualnie zrobić. Jeśli zdecydujesz sie na oddanie sprawy do Sądu to RzK napisze Ci (bezpłatnie) pozew.

Jakie są koszty? Tego dowiesz się w swoim Sądzie Rejonowym.

Ale rzecznik praw konsumenta powiedział, ze to jest moja decyzja czy iść do sądu czy nie/ chodzi czy telefon jest wart zachodu. Ja czuje się poszkodowany i chce to zrobić tez dla zasady i może będą szanować tez innych. Chce wiedzieć jakie mam szanse? Mam papier gdzie jest zapis w jakim stanie został telefon przyjęty przecież gdyby miał obicia to byłoby to zapisane tak jak zostało zapisane, ze nie ma obić a play mi wmawia, ze jak informuje ich o obiciami zadrapaniami to , ze przecież jest napisane w protokole oddania telefonu, ze posiada on rysy włosowate jak to zupełnie coś innego- oni chcą mnie psychicznie wykończyć lub upośledzać ? proszę o konkretne wypowiedzenie się w sprawie. I dlaczego nie pokazali mi wtedy zdjęć przy odbiorze telefonu?? Mogą tak poczynić?

Ostatnia edycja:
eraeste napisał:
proszę o konkretne wypowiedzenie się w sprawie.

Czego konkretnie oczekujesz po userach z forum?

Bo nie bardzo rozumiem.

Sprawa jest prosta. Możesz proces wygrać albo przegrać. Nikt normalny tutaj z/na forum nie zagwarantuje ci 100% wygranej.

arturoooo napisał:
Czego konkretnie oczekujesz po userach z forum?

Bo nie bardzo rozumiem.

Sprawa jest prosta. Możesz proces wygrać albo przegrać. Nikt normalny tutaj z/na forum nie zagwarantuje ci 100% wygranej.

Z forum prawnego, oczekuje prawnej pomocnej rady. Zdaje sobie sprawę, ze takie odpowiedzi - pisma są płatne, ale to jest przecież forum a nie kancelaria prawna chociaż życie mnie nauczyło, ze to forum bywa mądrzejsze , od niektórych biur i porad osób oficjalnych prawnie.

Proszę o jakieś fachowe wskazówki, porady. I co w ogóle myślicie o tej sprawie.

eraeste napisał:
Z forum prawnego, oczekuje prawnej pomocnej rady.

Ale przecież de facto masz prawnika w osobie Rzecznika Konsumentów.

Skoro nie dał ci jasnego sygnału: napiszemy panu pozew, prosze składać do Sądu bo ma pan wygraną w kieszeni tzn., że sprawa wygląda tak sobie.... czyli 50%/50%.

Poza tym wiele podobnych zagadnien zostalo poruszonych w innych wątkach. Uzyj wyszukiwarki i poczytaj archiwum.

Powrót