Uszkodzony laptop a rękojma

• Autor wątku Autor wątku Cellstar88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cellstar88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Prawie dwa lata temu kupiłem laptopa do pracy. Na urządzenie było 1 rok gwarancji. Jednak od jakiegoś czasu touchpad przestał działać. Z tego względu że za niedługo minie okres rękojmi (gwarancji już nie mam), chciałbym się dowiedzieć czy w takim przypadku warto go reklamować u sprzedawcy? czy jest szansa na naprawdę jeżeli wada się ujawniła po roku czasu?

Cellstar88 napisał:
chciałbym się dowiedzieć czy w takim przypadku warto go reklamować u sprzedawcy?

Warto.

Cellstar88 napisał:
czy jest szansa na naprawdę jeżeli wada się ujawniła po roku czasu?

Pytanie do wróżki.

Nawet jak wada sie ujawnia w ciagu pierwszych pol roku to sprzedawca moze odrzucic reklamacje.

Dzięki za odp. Skoro jest jakaś szansa to się przejadę do serwisu :)

loco1 napisał:
A sprzedawca nie wyłączył rękojmi?

Tzn? ja kupowałem laptopa w sklepie x-kom. Problem może być z tym że komputer jest na firmę. Jednak był kupowany na fakturę imienną a dopiero później wprowadzony w dg więc raczej nie mogą o tym wiedzieć :)

PS: a gdzie to pisze, że może być wyłączona ?

arturoooo napisał:
a) w regulaminie sklepu
b) na fakturze

Jest na fakturze wyłączenie z rękojmi:

"W przypadku towaru w obrocie między przedsiębiorcami na podstawi ar. 558 strony wyłączają z odpowiedzialności..."

Tylko, że ja kupowałem laptopa na fakturę imienną bo nie miałem jeszcze wtedy działalności gospodarczej (sprzęt został zakupiony z dofinansowania z urzędu). Pytanie jak sie to teraz liczy? niby komputer jest w działalności ale mam fakturę imienną bez NIP-u :/

Powrót