Uszkodzony mebel sklep internetowy - kto odpowiada

• Autor wątku Autor wątku vel.Syntium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vel.Syntium

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
W połowie stycznia zakupiłem krzesło wykonywane na zlecenie w kwocie 700zł w sklepie internetowym.
Po otrzymaniu przesyłki kurierem, teściowa, która była w domu odebrała towar. Gdy wróciłem z pracy i odpakowałem przesyłkę zauważyłem, że jest uszkodzona (noga od krzesła pęknięta wzdłuż i kilka odprysków).
Od razu skontaktowałem się ze sklepem internetowym gdzie dokonałem zakupu, poinformowali mnie, że przesyłka jest ubezpieczona, abym dzwonił do kuriera i spisał protokół uszkodzenia. Tak zrobiłem. Potem napisałem reklamację do firmy kurierskiej KE-X jak zostało mi doradzone w sklepie internetowym gdzie dokonałem zakupu.
Dziś po miesiącu czekania otrzymałem informację, że firma kurierska nie poczuwa się do odpowiedzialności, gdyż piszą, że sprzęt został niewłaściwie przygotowany do transportu, tj. w sposób niewystarczający. I odrzucili reklamację. Sklep internetowy też umywa ręce mówiąc, że sposób zabezpieczenia był w porządku (brak uszkodzeń zewnętrznych) i towar był pełnowartościowy w momencie wysyłki.

Co mogę teraz zrobić?

loco1 napisał:
Nic, bo towar został odebrany od przewoźnika bez zastrzeżeń, a uszkodzenia mechaniczne mogły powstać po odbiorze.

rozumiem, że jest to trudna sytuacja, ale rękojmia na przykład?

loco1 napisał:
Sprzedawca Ci odpowie,że:

a firma kurierska? W protokole szkody kurier napisał, że towar był właściwie zabezpieczony a na piśmie z kolei firma kurierska stwierdziła, że nie był i dlatego nie wypłacą odszkodowania, to nie da się jakoś sensownie odwołać na tej podstawie?

Powrót