Uszkodzony telewizor

• Autor wątku Autor wątku Primus555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Primus555

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam

Jakieś pół roku temu zakupiłem stacjonarnie w sieci *** telewizor OLED 55" za 3200 (wystawowy).
W tym samym czasie zakupiłem przez Allegro w innym prywatnym sklepie uchwyt ścienny do TV.

Na tv posiadam gwarancję zwykłą, producenta na 2 lata (żadne tam pakiety "Gwarancja +" itp)
Uchwyt ścienny to normalnie allegro, 2 lata.

Telewizor wisiał sobie 6-7 miesięcy
W piątek pojechałem do rodziców, dom został pusty, telewizor wisiał.
Dziś wróciłem - telewizor leży na podłodze, obity, kawałki szkła z matrycy na dywanie, uchwyt pogięty w miejscach gdzie telewizor trzymał się na hakach, haki same w sobie też powyginane od ciężaru.
Haki pochodzą z zestawu od uchwytu.

Na uchwycie zamontowana jest poziomica by łatwiej było uzyskać poziom. Sprawdzane też było zwykłą poziomicą. Przed powieszeniem telewizora jak i po upadku uchwyt trzyma poziom oraz pion.

W wyniku upadku telewizora ucierpiał on sam, jak również ściana na której wisiał w skutek otarć od haków, jak również sąsiednia ściana, w którą wbił się telewizor jednym kantem po upadku.

Specyfikacja uchwytu określa że dedykowany jest telewizorów 55" których waga nie przekracza 40kg.
Mój OLED miał 55" i wg specyfikacji - 24kg.

Pytanie 1: Czy na tej podstawie mogę spodziewać się uwzględnienia reklamacji ze strony ***?

Pytanie 2: Zakładając że*** odmówi reklamacji, czy mogę rościć sobie prawa do odszkodowania od sprzedającego (na drodze sądowej jeżeli będzie trzeba) jako że sprzedał mi uchwyt, który nie spełnia swoich kryteriów, w wyniku czego doszło do zniszczenia telewizora oraz uszkodzenia ścian?

Pozdrawiam
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ale co ma *** i TV do ewentualnego wadliwego uchwytu lub błędnego montażu?

Kołki/śruby zostały w ścianie? Porobiłeś zdjęcia dokumentujące wszystko?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kołki i śruby trzymają uchwyt w ścianie tak jak na początku gdy je montowałem
Ręcznie uchwytu nie wyciągnę, nie jestem w stanie, wkręcone w cegły na amen
siedzi solidnie, nic nie buja

Zdjęcia porobione

Także zastanawiam się teraz czy sprawa w sądzie ze sprzedawcą o to że sprzedał mi towar nie zgodny ze specyfikacją, w wyniku czego doszło do kosztownych strat ma sens

W dalszym ciągu z opisu nie wynika jaki produkt właściwie zawinił.

Powyginany uchwyt na ścianie, a konkretnie górna i dolna blacha, do której były przymocowane haki, oraz same haki
Jeden hak powyginany na bok jakby był z papieru, a drugi trochę mniej

Blacha z uchwytu się wyginała że w końcu prawdopodobnie jeden hak zleciał, w wyniku czego po śladach na ścianie zgaduje że najpierw telewizor poleciał w dół oparty na jednym baku, a jak już wisiał na jednym, to długo nie wytrzymał i upadł na ziemię

Powrót