Uszkodzony towar

• Autor wątku Autor wątku 218507
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

218507

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

jakie prawa przysługują mi po zakupie uszkodzonego telefonu na Allegro? Kupiłam używany telefon, który miał być w pełni sprawny, jednak dotarł do mnie zepsuty (w serwisie powiedziano mi, że został zalany, nie nadaje się do użytku). Sprzedający upiera się, że wysłał nieuszkodzony towar i nie chce zwrócić mi pieniędzy. Co robić? Czy są jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy za uszkodzony towar ?

218507 napisał:
Czy są jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy za uszkodzony towar ?

W zasadzie żadne (zwłaszcza jeśli to nie był zakup od firmy).

Pamiętaj o art.6 K.C.

Zawsze możesz też skorzystać z wyszukiwarki i poczytać inne posty. Jest ich przynajmniej setka na ten sam/podobny temat(problem).

arturoooo napisał:
W zasadzie żadne (zwłaszcza jeśli to nie był zakup od firmy).

Pamiętaj o art.6 K.C.

Zawsze możesz też skorzystać z wyszukiwarki i poczytać inne posty. Jest ich przynajmniej setka na ten sam/podobny temat(problem).

Wyczytałam, że jest coś takiego jak dochodzenie roszczeń względem sprzedawcy na podstawie przepisów o rękojmi ? Czy w jakiś sposób mnie to ratuje? A co do art.6 K.C. chodzi o to, że musiałabym udowodnić, że telefon był uszkodzony już wcześniej, zanim sprzedawca mi go wysłał?

218507 napisał:
Wyczytałam, że jest coś takiego jak dochodzenie roszczeń względem sprzedawcy na podstawie przepisów o rękojmi ?

Masz rację.

218507 napisał:
A co do art.6 K.C. chodzi o to, że musiałabym udowodnić, że telefon był uszkodzony już wcześniej, zanim sprzedawca mi go wysłał?

Jakby co musisz wykazać, że w chwili odbioru telefonu przez Ciebie już był uszkodzony.
Innymi słowy powinnas mieć protokół szkody który wskazywałby, że w chwili dostarczenia telefony już był uszkodzony.

arturoooo napisał:
Masz rację.

Jakby co musisz wykazać, że w chwili odbioru telefonu przez Ciebie już był uszkodzony.
Innymi słowy powinnas mieć protokół szkody który wskazywałby, że w chwili dostarczenia telefony już był uszkodzony.

Protokół spisany przez kuriera dostarczającego moją przesyłkę ?

Tak.
I nie mam tu na myśli sytuacji kiedy kurier przyjedziesz po 5 dniach od dostarczenia telefonu aby sporządzić ten protokół.

Powrót