M
mickry
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym zapytać czy w dobrym dziale zadaje pytanie. Otóż dokonałem zakupu zbiornika do ciepłej wody do mojej nowej instalacji CO w nowo budowanym domu. Zakupu dokonałem nie prywatnie a na fakturę przez znajomego który ten zbiornik będzie mi montował oczywiście na fakturę z montażem. Dlaczego ja dokonałem zakupu - już tłumaczę, że względu na słaba dostępność na tą chwilę zbiorników i materiałów. Poszukałem na własną rękę. Jest na Facebooku taka grupa gdzie ogłaszają się instalatorzy, sprzedawcy itp. Znalazłem Pana który miał dostępne te zbiorniki których szukałem. Pan jest albo handlowcem, albo działa na zasadzie B2B z firmą która zarejestrowana jest legalnie, ma nip, regon, KRS. W prądzie działa od kwietnia tego roku ale jest. Prześwietliłem trochę firmę na ile mogę i okazała się raczej legalna. Po dogadaniu szczegółów zrobili fakturę proforma, poszedł przelew i przyszły 2 zbiorniki (dla mnie i dla szwgara). Instalatorzy mieli przyjść na następny dzień ale się trochę opóźniło i pojawili się po 2tyg. Zabrali się za robotę. Zamontowali wszystko napełnili instalacje wodą i tu pojawił się problem. Zbiornik jest uszkodzony, leję się z niego wodą. Najprawdopodobniej nie jest dobrze pospawany i jest nieszczelny na dole. Tak więc od razu dzwonie do tego Pana który mi to wysyłał, Pan odpowiada że załatwimy żeby mu wysłać zdjęcia zgłosi to do działu na reklamację. Dzwonie następnego dnia, Pan że zbiornik zostanie dzisiaj nadany wyślę numer przewozowy, stary zbiornik zabierze od razu kurier. I na tym stanęło, kontakt praktycznie zerowy, jak jest to obiecanki a wymiany dalej nie ma. Ja z robotą stroje beż zbiornika. Co mogę w tym temacie zrobic, jak dochodzić swoich praw zeby zbiornik wymienili, w ostateczności oddali pieniądze i zabrali ten wadliwy? Bardzo proszę o pomoc.