utarta ulgi podatkowej - zgłosić do US?

• Autor wątku Autor wątku sudniewska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sudniewska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

w 2005 roku dostalam mieszkanie jako darowiznę i zostalam zwolniona z podatku oswiadczajac ze bede w nim mieszkac przez 5 lat. Okres ten nie minal jeszcze a ja zamierzam sie wyprowadzic a mieszkanie wynajac. W zawiazku z tym mam 2 pytania:

1. Czy musze sama zawiadomic o tym US czy czekac az sie sami zorientuja? Co mowi prawo?

2. Czy do podatku zostana doliczone jakies odsetki za minione lata?

Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam!

Trochę za mało informacji, mieszkanie od kogo ? z tego co dobrze pamiętam, jest jakiś tam przepis, który mówi, że za mieszkanie/dom do 120 metrów kwadratowych jest zwolnienie z podatku, jeśli to nasze jedyne mieszkanie/dom i bedziemy tam mieszkać, a poza tym:

Ad 1) Jak się ktoś zorientuje, że Pani to wynajmuje i sie nie rozlicza np. ryczałtowo z kwot, któe Pani dostanie pojawi sie problem - zaległość podatkowa,

Ad 2) nie rozumiem :)

pozdr

Wielkosc mieszkanie i stopien pokrewienstwa odpowieda przyznanej uldze, pod warunkiem zamieszkania w mieszkaniu przez 5 lat.

ad 1) Oczywiscie zamierzam zglosic wynajem i placic od niego podatek ale chodzi mi o to czy moim obowiazkiem w zwiazku z zaprzestaniem zamieszkiwania mieszkania jest wystapienie do urzedu zeby odebrali mi ulge i naliczyli podatek? czy mam czekac az sami to zrobia?

ad 2) poniewaz od przyznania ulgi minely 3 lata to moje pytanie brzmi czy podatek zostanie naliczony normalnie (7% od wartosci darowizny) czy dojda do tego jakies odsetki za te 3 lata?

Powrót