Utrata pracy, problem ze świadczeniami przedemerytalnymi oraz zasiłkiem.

• Autor wątku Autor wątku PatrykG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrykG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam ogromy problem i bardzo proszę o poradę, gdyż nie mam pojęcia jak wyjść z tej sytuacji.
Otóż tak: Jestem kobietą wiek: 56 lat, przepracowałam 25 lat.
Pracowałam na półtora etatu, w jednej pracy jeden pełen etat i w drugiej w pomocy społecznej jako opiekun osoby chorej.
Straciłam najpierw pracę pełnoetatową z powodu likwidacji stanowiska, kilka dni później za porozumieniem stron zrezygnowałam z pracy w pomocy społecznej z powodu złego stanu zdrowia.

I teraz: ZUS odmówił mi przejścia na świadczenia przedemerytalne ponieważ praca w pomocy społecznej została potraktowana jako ostatni zakład pracy i zakończenie jej jest za porozumieniem stron.
Dodatkowo zasiłek został mi zawieszony na 3 miesiące, właśnie z tego samego powodu, że ostatnie zakończenie pracy jest za porozumieniem stron.

Bardzo proszę o informację, jak mogę wyjść z tej dość trudnej dla mnie sytuacji?

Czy jeśli zakład społeczny wyszedł by jako pierwszy z inicjatywą zakończenia pracy z powodu stanu mojego zdrowia, że nie jestem zdatna do pracy, świadczenia przedemerytalne zostałyby mi przyznane?

Proszę o pomoc.

Nie - rozwiązanie umowy o pracę z powodu stanu zdrowia nie jest przyczyną leżącą po stronie zakładu pracy i nie uprawnia do przyznania świadczenia przedemerytalnego.
Jednym z warunków jest, aby ostatnie zatrudnienie zostało rozwiązane z przyczyn leżących po stronie pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Powrót