Utrata prawa do zasiłku a zwrot "kuroniówki" pilne

• Autor wątku Autor wątku Wojciech9999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech9999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam

Zostałem skierowany przez UP na rozmowę kwalifikacyjna
Na rozmowie poinformowałem rekrutera i z powodu moich problemów zdrowotnych mogę podjąć pracę w innym charakterze co zostało też zapisane na "obiegówce". Niestety nie dopatrzyłem informacji iż zostało to wpisane w rubryce odmowy przyjęcia pracy. Po spotkaniu z pracownikiem UP powiedział mi że zawiesza mój status i mam napisać wyjaśnienie, co uczyniłem dołączając obszerne sprostowanie oraz wynik badania lekarskiego. Nadmienię również iż później dopatrzyłem iż w ogłoszeniu o pracę jednym z warunków przyjęcia było brak przeciwskazań zdrowotnych co też było wskazane w wyjaśnieniu.

Wczoraj otrzymałem 2 listy z UP
w pierwszym czytam "orzeka o utracie prawa do zasiłku od dnia 11.2016" tj.dzień rejestracji
w drugim liście o zgłoszenie się do urzędu w celu przyjęcia propozycji pracy (...) w tym potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy :?::?::o

pytanie
Czy osoba tracąca status bezrobotnego gdyż rzekomo nie chciała podjąć pracy musi oddawać przyznany do tej pory zasiłek ?

Ostatnia edycja:
Wojciech9999 napisał:
Wczoraj otrzymałem 2 listy z UP
w pierwszym czytam "orzeka o utracie prawa do zasiłku od dnia 11.2016" tj.dzień rejestracji
w drugim liście o zgłoszenie się do urzędu w celu przyjęcia propozycji pracy (...) w tym potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy
Proszę podać daty nadania listów i co jest na nich napisane?
Wojciech9999 napisał:
pytanie
Czy osoba tracąca status bezrobotnego gdyż rzekomo nie chciała podjąć pracy musi oddawać przyznany do tej pory zasiłek ?
Jeśli był zasiłek wypłacony a utrata statusu nastąpiła z wcześniejszą datą to zasiłek należy zwrócić

Powrót