Utrata prawa do zasiłku dla bezrobotnych przez ciężarną

• Autor wątku Autor wątku ElwiJJ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElwiJJ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. Moje pytania i wątpliwości dotyczą prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Jestem w 4 miesiącu ciąży, która jest zagrożona. Dziś miałam wizytę w urzędzie pracy i niespodziewane spotkanie z pośrednikiem pracy, który zaoferował mi pracę w banku. Wytłumaczyłam jednak że jestem w ciąży, że jest ona zagrożona i na dzień dzisiejszy podjęcie pracy jest przeze mnie niemozliwe. Pani oznajmiła że kolejna wizyta w urzędzie wyznaczona zostaje na 1 lipca,i że od 24 maja uzyskałam prawo do zasiłku, który zostanie wypłacony 4 czerwca. Po wyjściu z urzedu ogarnęły mnie jednak wątpliwości. Czy moja sytuacja nie zostanie potraktowana jako odmowa przyjęcia pracy i nie zostanę wyrejestrowana. Zadzwoniłam wiec do urzedu i rozmawiając z innym pracownikiem dowiedziałam sie że muszę dostarczyć zwolnienie lekarskie i pośrednik powinien mnie o tym uprzedzić (a nie zrobił tego). Moje pytanie więc brzmi: czy jest możliwość że zostane wyrejestrowana z urzędu przez ten incydent? Może moje rozumowanie jest nielogiczne, ale reasumując zachowanie tamtejszych urzędników wszystkiego można się po nich spodziewać! Bardzo prosze o odpowiedź.

Wyczytałam również że utrata prawa do zasiłku następuje w momencie odmowy przyjęcia zatrudnienia bez podania uzasadnionej przyczyny. Ja taką przyczynę podałam. Tzn. małe sprostowanie co do pierwszego wpisu. Powiedziałam pośrednikowi że jestem w ciąży i że jestem cukrzykiem (mają również moje orzeczenie o niepełnosprawności) a nie dokładnie ze ciąża jest zagrożona. Czy ma to jakies znaczenie w tym przypadku?

Bezrobotnych dotyczny Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (t.j.Dz.U. z 2008 r. Nr. 69, poz.415 z późn.zm.)

Zgodnie z art. 33 ust.4 pkt. 3 Starosta może pozbawić statusu osoby bezrobotnej jeżeli, bezrobotny bez uzasadnionej przyczyny odmówi przyjęcia propozycji pracy.

Zgodnie z art. 75. ust.1 pkt. 1 Prawo do zasiłku dla bezrobotnych nie przysługuje osobie która, odmówiła przyjęcia odpowiedniego zatrudnienia.

Pani ma raczej uzasadniną przyczynę odmowy. W razie problemów proszę im dostaczyć to zaświadczenie od lekarza.

Dziękuję bardzo za udzielenie odpowiedzi. Jeszcze mam jedną wątpliwość. Czy pracownik nie powinien poinformować bezrobotnego od razu o utracie przez niego statusu bezrobotnego? Pani z którą rozmawiałm nic mi takiego nie powiedziała, tylko odnotowała w mojej karcie ze jestem w ciąży itd i kazała zjawic się za miesiąc.

Informacje o utracie statutu bezrobotnego muszą być na piśmie. Pismo takie chyba musi być dostarczone w ciągu 7 dni. Ale skoro pani ma się zjawić za miesiąc to raczej po odbiór zasiłku ?

Odbiór zasilku mam wyznaczony na 4 czerwca za maj, a 1 lipca mam się zjawic zeby złożyć podpis na mojej karcie rejestracyjnej. Niby logiczne że mnie nie wyrejestrują, ale urzędnicy są różni więc bedę się jeszcze z nimi kontaktować, żeby to potwierdzić

Teoretycznie bycie w ciąży nie jest przeszkodą w podjęciu pracy. Z Pani opisu wynika jednak, że urzędnik Pani "odpuścił". Pozbawienie statusu bezrobotnego następuje w drodze decyzji administracyjnej.

PS. Jak to jest, że jest Pani w ciąży i świeżo na zasiłku dla bezrobotnych - być może powinna być Pani przywrócona do pracy?

Myślę, że pracownik Urzędu Pracy poprostu chciał oszczędzić tej pani dodatkowych problemów. Ponieważ w przypadku tej pani zachodzi uzasadniona przesłanka, iż mogła nie zostać dopuszczona do tej pracy. Zgodnie z art. 229 § 4 kodeksu pracy pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez badań lekarskich.
Pani jest osobą niepełnosprawną i jeszcze w zagrożonej ciąży, ozacza to, że ciąża zagraża jej zdrowiu oraz zdrowiu dziecka.

Ciąża jest podwyższonego ryzyka, z powodu cukrzycy na którą choruję. Cukrzyca powoduje u mnie niepełnosprawność, zwłasza ten typ na który ja choruję

ps. nie jestem świeżo na zasiłku dla bezrobotnych ponieważ przysługiwał mi on dopiero po 90 dniach, więc w urzędzie jestem zarejestrowana już od 3 miesięcy.

Właśnie dzwoniłam do urzędu i powiedzieli że mnie nie wyrejestrują tego powodu że jestem w ciąży podwyższonego ryzyka, ale dodatkowo mam im dostarczyć zwolnienie lekarskie czego nie omieszkam zrobić. Bardzo wam dziękuję za udzielone informacje. Pozdrawiam

Oczywiście, że cukrzyca powoduje niepełnosprawnośc i to obojętnie którego typu. Pani jest niepełnosprawna, gdyż nie może podjąc [ze względu na cukrzycę] każdej pracy, ponieważ choroba ta ogranicza w podjęciu każdego zatrudnienia, czyli powoduje niepełnosprawnośc. A ciąża w dosłownym tego słowa znaczeniu naturalnie nie powoduje typowej niepełnosprawności, ale znacznie ogranicza w podjęciu pracy.

Powrót