Utrata prawa jazdy Niemcy

• Autor wątku Autor wątku zielu2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zielu2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, niedawno przyjechałem do pracy w Niemczech. Wcześniej nie jeździłem zbyt dużo samochodem po autostradach gdyż posiadam prawo jazdy jakoś plus minus pół roku. Mój problem polega na tym, iż dostałem w przeciągu miesiąca 3 mandaty, dwa z nich za przekroczenie prędkości (na terenie hesji) jeden za przejechanie na czerwonym świetle (do jednej sekundy) oraz brak pasów (na terenie Saksonii). Dwa mandaty poza opłatą, przewidują odebranie prawa jazdy na miesiąc. Do jednego mandatu z miesięcznym odebraniem prawa jazdy przyznałem się oraz wskazałem, iż to ja kierowałem pojazdem (na tą chwilę, brak jakiegokolwiek odzewu oraz decyzji). Mandat z przejechaniem na czerwonym świetle, przyszedł dzisiaj. Co mogę zrobić, żeby kara była jak najmniejsza, okres odebrania prawa jazdy jak najkrótszy oraz czy jeśli nie istnieje możliwość uniknięcia kary to czy mógłbym ją przynajmniej rozłożyć i odwlec w czasie (Np. za 3 miesiące odbyć miesiąc kary, a za następne 3 kolejny miesiąc). Mandaty są z fotoradarów i widać na nich mój wizerunek. Ciekawi mnie również, czy kary się sumują oraz czy obędzie się bez oddawania prawka do urzędu. Jestem zameldowany zarówno w Polsce jak i w Niemczech. Proszę o pomoc, pozdrawiam!

Prosz zagladnac do tabelki mandatow. Tam jest wszystko napisane. Moze byc tak ze bedzie zabrane prawko na miesiac ,jezeli Pan jeszcze raz zrobi to samo wykroczenie w ciagu jednego roku...Za czerowone chyba zabieraja za pierwszym razem ( nie pamietam) Jedynie co ,to mozna z nimu ustalic kiedy trzeba oddac prawko, a mandat rozlozyc na raty.Unikniecie placenia i zmniejszenie madatow nie wchodzi w gre,tak samo jak uchylanie sie od nie placenia.

Powrót