A
Andrzej82wwa
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 48
Witam serdecznie,
mam problem z właściwą interpretacją ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy w części definiującej prawo do stypendium z tytułu kontynuacji nauki.
Zgodnie z art. 55. 1. Ustawy z dn. 20 kwietnia 2004 r. (stan prawny na dzień 21.06.2018 r.)
ust. 6
I tu pojawia się moje pytanie:
Pobieram stypendium z urzędu pracy za kontynuację nauki na mocy decyzji administracyjnej, jednocześnie spełniając wymagania określone przez ustawodawcę tj. nie przekraczam kryterium dochodowego, dostarczam co miesiąc oświadczenie o dochodach, co semestr zaświadczenie ze szkoły o kontynuacji nauki.
Czy w takim przypadku urząd pracy może pozbawić mnie prawa do stypendium w chwili gdy na własne życzenie wyrejestruję się z ewidencji osób bezrobotnych (utracę status osoby bezrobotnej), skoro ustawodawca dopuszcza możliwość wypłacania stypendium osobą nie posiadającym tegoż statusu (art. 55. ust. 6) w/w. ustawy?
Jeśli odpowiedź na moje pytanie jest twierdząca to jak musiałby umotywować to urząd (podstawa prawna).
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
mam problem z właściwą interpretacją ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy w części definiującej prawo do stypendium z tytułu kontynuacji nauki.
Zgodnie z art. 55. 1. Ustawy z dn. 20 kwietnia 2004 r. (stan prawny na dzień 21.06.2018 r.)
ust. 4Bezrobotnemu bez kwalifikacji zawodowych, który w okresie 12 miesięcy od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę (...) starosta, na wniosek bezrobotnego, może przyznać stypendium w wysokości 100% kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez okres 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia nauki.
ust. 5Podstawą wypłaty stypendium jest zaświadczenie albo oświadczenie składane przez bezrobotnego stwierdzające podjęcie lub kontynuowanie nauki.
W starym brzmieniu tejże ustawy art. 55. ust. 5 głosił:Stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki. Przepis art. 73 ust. 5 stosuje się odpowiednio.
Zapis ten został jednak usunięty, a w obecnym brzmieniu, pojawił się za to nowy:Stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki lub utraty statusu bezrobotnego
ust. 6
Tymczasem ta sama ustawa głosi również że utrata statusu osoby bezrobotnej następuje m.in. w przypadku:Osobie, której starosta przyznał stypendium, o którym mowa w ust. 1, przysługuje stypendium w wysokości 20% zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, od dnia podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej. Przepis art. 41 ust. 3c stosuje się odpowiednio.
podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, podjęcia działalności gospodarczej,
I tu pojawia się moje pytanie:
Pobieram stypendium z urzędu pracy za kontynuację nauki na mocy decyzji administracyjnej, jednocześnie spełniając wymagania określone przez ustawodawcę tj. nie przekraczam kryterium dochodowego, dostarczam co miesiąc oświadczenie o dochodach, co semestr zaświadczenie ze szkoły o kontynuacji nauki.
Czy w takim przypadku urząd pracy może pozbawić mnie prawa do stypendium w chwili gdy na własne życzenie wyrejestruję się z ewidencji osób bezrobotnych (utracę status osoby bezrobotnej), skoro ustawodawca dopuszcza możliwość wypłacania stypendium osobą nie posiadającym tegoż statusu (art. 55. ust. 6) w/w. ustawy?
Jeśli odpowiedź na moje pytanie jest twierdząca to jak musiałby umotywować to urząd (podstawa prawna).
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.