Utrata statusu bezrobotnego, a stypendium.

• Autor wątku Autor wątku Andrzej82wwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej82wwa

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam serdecznie,
mam problem z właściwą interpretacją ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy w części definiującej prawo do stypendium z tytułu kontynuacji nauki.

Zgodnie z art. 55. 1. Ustawy z dn. 20 kwietnia 2004 r. (stan prawny na dzień 21.06.2018 r.)
Bezrobotnemu bez kwalifikacji zawodowych, który w okresie 12 miesięcy od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę (...) starosta, na wniosek bezrobotnego, może przyznać stypendium w wysokości 100% kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez okres 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia nauki.
ust. 4
Podstawą wypłaty stypendium jest zaświadczenie albo oświadczenie składane przez bezrobotnego stwierdzające podjęcie lub kontynuowanie nauki.
ust. 5
Stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki. Przepis art. 73 ust. 5 stosuje się odpowiednio.
W starym brzmieniu tejże ustawy art. 55. ust. 5 głosił:
Stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki lub utraty statusu bezrobotnego
Zapis ten został jednak usunięty, a w obecnym brzmieniu, pojawił się za to nowy:
ust. 6
Osobie, której starosta przyznał stypendium, o którym mowa w ust. 1, przysługuje stypendium w wysokości 20% zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, od dnia podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej. Przepis art. 41 ust. 3c stosuje się odpowiednio.
Tymczasem ta sama ustawa głosi również że utrata statusu osoby bezrobotnej następuje m.in. w przypadku:
podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, podjęcia działalności gospodarczej,

I tu pojawia się moje pytanie:

Pobieram stypendium z urzędu pracy za kontynuację nauki na mocy decyzji administracyjnej, jednocześnie spełniając wymagania określone przez ustawodawcę tj. nie przekraczam kryterium dochodowego, dostarczam co miesiąc oświadczenie o dochodach, co semestr zaświadczenie ze szkoły o kontynuacji nauki.

Czy w takim przypadku urząd pracy może pozbawić mnie prawa do stypendium w chwili gdy na własne życzenie wyrejestruję się z ewidencji osób bezrobotnych (utracę status osoby bezrobotnej), skoro ustawodawca dopuszcza możliwość wypłacania stypendium osobą nie posiadającym tegoż statusu (art. 55. ust. 6) w/w. ustawy?

Jeśli odpowiedź na moje pytanie jest twierdząca to jak musiałby umotywować to urząd (podstawa prawna).

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. ;)

Andrzej82wwa napisał:
Czy w takim przypadku urząd pracy może pozbawić mnie prawa do stypendium w chwili gdy na własne życzenie wyrejestruję się z ewidencji osób bezrobotnych

Na własne życzenie? Czyli nie z powodu podjęcia zatrudnienia?
Andrzej82wwa napisał:
Czy w takim przypadku urząd pracy może pozbawić mnie prawa do stypendium
Tak. Cytowany przepis dotyczy konkretnego przypadku, podjęcia pracy.

Powrót