Utrata statusu bezrobotnego a ubezpieczenie dzieci .

• Autor wątku Autor wątku bialycezar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bialycezar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam . Mam takie pytanie odnośnie utraty statusu bezrobotnego .Tzn jak to jest z ubezpieczeniem moim i jeśli były wpisane też dzieci . Własnie straciłam status osoby bezrobotnej na 120 dni . Czytałam gdzieś że niby jeszcze przez 30 dni mam ubezpieczenia potem już nie .A co z dziećmi ??? czy też już nie maja ubezpieczenia ????!!!!!

W tej sytuacji Tobie prawo do bezpłatnej opieki medycznej przysługuje jeszcze przez okres 30 dni od dnia wyrejestrowania z PUP.
Natomiast twoje dzieci do 18 roku życia mają prawo do bezpłatnego leczenia pod warunkiem, że zostaną zgłoszone do systemu opieki zdrowotnej
Obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia dzieci spoczywa w pierwszej kolejności na rodzicach... Czy ojciec twoich dzieci pracuje, jest bezrobotny zarejestrowany w PUP lub jest objęty ubezpieczeniem zdrowotnym z innego tytułu?

Jeśli natomiast żadne z rodziców nie jest ubezpieczone, dziecko do ukończenia 18 roku życia ma prawo do bezpłatnego leczenia, ale musi zostać zgłoszone do Centralnego Rejestru Ubezpieczonych, np. przez ośrodek pomocy społecznej. Jednakże należy tę instytucję zawiadomić.

Powrót