Utrata statusu bezrobotnego przez samotna matke

• Autor wątku Autor wątku Ajszus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ajszus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie stawiłam się w umówionym terminie w Up przez fakt ze nie miałam z kim zostawić dziecka. Dziecko było chore jednak nie mam potwierdzenia od pediatry. Zostałam powiadomiona o utracie statusu bezrobotnego i utracie zasiłku. Czy coś da się w tej sytuacji zrobić? Otrzymałam karę 180 dni. Wniesie coś do sytuacji odwoływanie się do Marszałka? Urząd pracy Warszawa. Dziękuje.

Dziecko było chore przez kolejne 7 dni, kiedy mogła Pani tą wizytę odbyć usprswiedliwiając niezgłoszenie się w wyznaczonym terminie?

Tak, jednakowoż nie byliśmy u pediatry, później wyleciało mi to z głowy, gdyż skupiłam się na malym, który gorączkowal. Pewnie nic się nie da juz zrobic?

Zawsze warto spróbować się odwołać.

Ajszus napisał:
nie miałam z kim zostawić dziecka. Dziecko było chore jednak nie mam potwierdzenia od pediatry
Moim zdaniem odwołanie nie ma sensu w tej sytuacji. Ale jeśli już, to nie do Marszałka, tylko do Wojewody.

Mam 2 ostatnie dni na odwołanie. Pobierałam zasiłek i utraciłam do niego w związku z tym prawo.

Ajszus napisał:
Pobierałam zasiłek i utraciłam do niego w związku z tym prawo.
Obawiam się w takim razie, że nic się nie da zrobić. Osoby bezrobotne z prawem do zasiłku muszą czasową niezdolność do pracy (związaną m.in. ze sprawowanie opieki nad dzieckiem) udokumentować na druku ZUS ZLA. Po takim czasie lekarz nie wystawi Pani zwolnienia na tyle dni wstecz, także obawiam się że szanse na odzyskanie statusu bezrobotnego są praktycznie zerowe.

Powrót