Utrata statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku bezrobotny.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bezrobotny.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Dnia 17.08.2007 roku miałem wyznaczony termin zgłoszenia się do PUP, zapomniałem o tym terminie. Co mogę zrobić żeby nie utracić statusu bezrobotnego, ponieważ chcę podjąć pracę na stażu.

Będę wdzięczny za każdą poradę

, pozdrawiam

Jesli osoba bezrobotna nie stawi sie w Powiatowym Urzedzie Pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomi w okresie 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa, zostaje pozbawiona statusu bezrobotnego na okres 3 miesiecy od dnia niestawienia sie w PUP. Przypuszczam, ze juz jest wydana decyzja w tej sprawie. tak wiec, trzeba odczekac te 3 miesiace i dopiero ponownie sie zarejestrowac w PUP.
podstawa prawna: Ustawa z dn 20 kwietnia 2004 r ( z pozn, zmianami) O promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

[cytat:1xpp73cf]
Dnia 17.08.2007 roku miałem wyznaczony termin zgłoszenia się do PUP, zapomniałem o tym terminie. Co mogę zrobić żeby nie utracić statusu bezrobotnego, ponieważ chcę podjąć pracę na stażu.
[/cytat:1xpp73cf]
w jakim kraju stracileś

W Polsce, wiem że jestem zawieszony na 3 miesiące, ale czy nic się nie da zrobić?

Po otrzymaniu decyzji jest 14 dni na odwolanie sie. Jesli madrze uzasadnione odwolanie to i decyzje mozna uchylic. Powodzenia

[cytat="dudek43"]Po otrzymaniu decyzji jest 14 dni na odwolanie sie. Jesli madrze uzasadnione odwolanie to i decyzje mozna uchylic. Powodzenia[/cytat]

Musisz sie odwołać od decyzji odpowiednio ją motywując do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.

utrata statusu bezrobotnego

witam. otrzymałem listowną wiadomość o utracie statusu bezrobotnego. termin ponownego ubiegania się to 3 miesiące. aktualnie staram się o tymczasowe zameldowanie w mieście w którym miał by odbywać się staż. czy jeśli utraciłem status bezrobotnego w urzędzie pracy działającym na terenie mojego stałego zameldowania, oznacza że jestem wyrejestrowany i czy mógłbym zarejestrować się w innym urzędzie?

witam 17 marca stracilam status osoby bezrobotnej na 4 miesiace chcialam sie dowiedziec jak wyglada sytuacja z ubezpieczeniem zdrowotnym w takiej sytuacji

a ja mam pytanie związane ze stażem. A mianowicie czy w przypadku utracenia statusu bezrobotnego z powodu przegapienia terminu jest możliwość podjęcia pracy na stażu? czy trzeba poprostu odczekać 3 miesiące do ponownego zarejestrowania się w Urzędzie?

Nie ma możliwości podjęcia stażu jak się utraciło status bezrobotnego, to nie miałoby sensu (staż jest dla bezrobotnych bez doświadczenia zawodowego, i są zarejestrowanie na podstawie decyzji).

Można się odwołać od takiej decyzji ale trzeba mieć naprawdę mocne podstawy.
Od razu mówię, że: zaspałem, miałem chorego psa, byłem chory - ale nie mam ZUS ZLA, nic nie dadzą.

Moja koleżanka też się nie stawiła i powiedziała, że tego samego dnia miała egzamin w innym mieście bo studiuje zaocznie i nie mogła przyjechać, nie musiała pokazywać ani indeksu ani nic. Usprawiedliwili jej nieobecność i dalej jest zarejestrowana. Może coś takiego wymyślisz.

Tak, to jest możliwe. W terminie do 7 dni po niestawieniu się należy zgłosić się do UP/PUP i wyjaśnić, jeśli się ma podstawy tzn "uzasadnione przyczyny nieobecności" jest to dobra bądź zła wola jak rozpatrzy, czy będzie domagał się tego tego czy to uzna. W M.ST.WARSZAWIE takie tłumaczenie byłoby zbyte śmiechem, o ile nie trafiłaby koleżanka na miłą osobę, co jest rzadkością.

A drogi Panie, pytanie było odnośnie decyzji już wydanej, i od niej to nie do Urzędu tylko piszę się pismo do Wojewody, mimo, że w większości PUP je opiniuje.

Witam!
Otrzymałam decyzję o utracie statusu bezrobocia. Trwa to 180dni (zmieniły się przepisy). Po tych dniach idę się zarejestrować ponownie. Moje pytanie brzmi: 1) Czy po zarejestrowaniu się będą odchodziły składki na ubezpieczenie? 2) Będę mogła normalnie w UP podbijać książeczkę ubezpieczeniową? 3) Czy będę mogła iść do lekarza? Mam dziecko roczne czy ono też utraciło ze mną ststus i nie jest ubezpieczone?

i przez ten okres nie jestem nigdzie ubezpieczony??

jest to z godne z demokracją?

Zastanawiam się kto takie rzeczy pisze ? i czy jeśli w prawie coś takiego jest to gdzie tu demokracja!

mój przypadek

Proszę o zorientowanie się z moją sytuacją którą opiszę i doradzenie mi co mam zrobić?

Odwołanie od prawa dla bezrobotnych z zasiłkiem.

Nie stawiłem się na wyznaczonym pierwszym terminie, konsekwencja skreślenie z listy poszukujących pracy z prawem do zasiłku i niemożliwość zarejestrowania się ponownie przez okres 4 miesięcy- brak ubezpieczenia jakiegokolwiek!

Miałem stawić się 12 08 a stawiłem się 22 08.
Data 12 08 była kilku krotnie zmieniana przez urząd pracy.

Najpierw bylem zarejestrowany jako poszukujący pracy,(ale pracowałem) - brałem udział w zajęciach archiwizacyjnych.
Następnie straciłem pracę i chciałem się zarejestrować jako bezrobotny lecz nie mogłem bo byłem zarejestrowany jako poszukujący pracę.
Musiałem napisać oświadczenie o skreśleniu mnie z listy poszukującego pracę i odczekaniu 3 dni roboczych, po czym mogłem zarejestrować się jako bezrobotny, napisałem takie oświadczenie na miejscu po czym odczekałem tydzień i stawiłem się 08 08 w celu zarejestrowania jako bezrobotny. Niestety moje pismo się zgubiło, Pani jednak widząc moją złość mnie zarejestrowała wyznaczając termin na 12 08 stawiając warunek że pismo musi się znaleźć w PUP w przeciwnym razie będę musiał napisać kolejne prośbę o skreśleniu z listy poszukującego pracę i ponowne czekanie 3 dni.Oczywiście to nie był chyba mój problem że pismo się zagubiło.Tego samego dnia 08 08 osoba rejestrująca mnie oddzwoniła informując że pismo się znalazło lecz przysługuje mi prawo do zasiłku i muszę stawić się ponownie.
Stawiłem się kolejnego dnia 09 08 i ustawiono termin na 12 08 (trzy dni po rejestracji)
Niestety chyba ze względu na częste wyznaczanie nowych to dat i moje zdenerwowanie nie stawiłem się w tym terminie z błahego powodu - zapomniałem.
22 08 stawiłem się w urzędzie lecz niestety nie zdziałałem nic prośbami załatwić by mnie nie skreślano, poinformowano mnie że mogę się odwołać od decyzji lecz owa nie została do mnie wysłana,
od dnia 12 sierpnia do dnia 01 września pisma nie mam ( kobiety w biurze zorientowały się że pismo w ogóle nie zostało wysłane z urzędu), napisałem na zwykłej kartcce A4 długopisem prośbę do kierownika PUP o nie skreślaniu mnie z listy bezrobotnego, pomimo że nie otrzymałem żadnej informacji o skreśleniu mnie z owej do której mógłbym się odwołać, obiecywano że dostanę odpowiedz telefoniczną w sprawie tej prośby, niestety nie dostałem zlekceważono mnie sam zgłosiłem się po tygodniu zorientować co do tej prośby.

W skrócie Miałem stawić się na termin lecz zapomniałem i na aż 4 miesiące pozbawia się mnie ubezpieczenia i prawa do zasiłku.

Czy wysłanie informacji o skreśleniu mnie z osób bezrobotnych z zasiłkiem musi im zajmować jak na ten dzień 19 dni?

Jaki jest sens odwołania od tej decyzji skoro się nie stawiłem z tak błahego powodu (zapomniałem)

czy to jest sprawiedliwe albo słuszne z konstytucja że pozbawia się mnie podstawowego ubezpieczenia.

Pozdrawiam

Rozdział 9

Rejestracja bezrobotnych i poszukujących pracy oraz formy udzielanego wsparcia

Art. 33. 1. Powiatowe urzędy pracy rejestrują bezrobotnych i poszukujących pracy oraz prowadzą rejestr tych osób.
2. Rejestracja bezrobotnych i poszukujących pracy następuje po przedstawieniu przez te osoby dokumentów niezbędnych do ustalenia ich statusu i uprawnień.
3. Bezrobotni mają obowiązek zgłaszania się do właściwego powiatowego urzędu pracy w wyznaczonych terminach w celu potwierdzenia swojej gotowości do podjęcia pracy i uzyskania informacji o możliwościach zatrudnienia lub szkolenia.
4. Starosta, z zastrzeżeniem art. 75 ust. 3, pozbawia statusu bezrobotnego bezrobotnego, który:
1) nie spełnia warunków, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2;
2) otrzymał pożyczkę z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych lub instytucji z udziałem środków publicznych na podjęcie działalności pozarolniczej lub rolniczej;
3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu, przygotowaniu zawodowym w miejscu pracy; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres 90 dni;
4) nie stawił się w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomił w okresie do 5 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres 3 miesięcy od dnia niestawienia się w powiatowym urzędzie pracy;
5) odmówił poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym mającym na celu ustalenie zdolności do pracy; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres 3 miesięcy od dnia tej odmowy;
6) złożył wniosek o pozbawienie statusu bezrobotnego.
5. Minister właściwy do spraw pracy określi, w drodze rozporządzenia, tryb rejestracji i sposób prowadzenia rejestru bezrobotnych i poszukujących pracy, wzór karty rejestracyjnej, a także dokumenty niezbędne do ustalenia statusu bezrobotnego i uprawnień rejestrowanych osób, mając na względzie pozyskanie wszystkich koniecznych informacji mających wpływ na uprawnienia rejestrowanych osób.

Witam.
Dziś dostałam pismo z urządu pracy, że utraciłam status bezrobotnego przez niestawiennictwo w wyznaczonym terminie. Problem w tym, że od dnia rejestracji jako osoba bezrobotna (mniej więcej od czerwca) do dnia dzisiejszego ani razu nie dostałam wezwania do urzędu pracy na tzw. "odchaczenie". Co mogę zrobić w tej sytuacji ?

W nieprzekraczalnym terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji o utracie statusu osoby bezrobotnej złóż odwołanie do wojewody na pośrednictwem UP (w treści decyzji na pewno znajdziesz pouczenie) powołując się na brak informacji o obowiązku stawienia się w urzędzie w wyznaczonym terminie. Dobrze by było, abyś uprzednio dowiedziała się w UP czy i w jakiej formie Urząd powiadomił cię o tym i z jakiego powodu zawiadomienia nie odebrałaś.

witam
mam taki problem byłam zarejestrowana w PUP od 2008 roku a 12.02.2009 roku podjęłam pracę na umowę, teraz po zakończeniu pracy 04.01.2012 zarejestrowałam się w PUP jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku i 11.02.2012 roku miałam odebrać decyzję o przyznaniu zasiłku dla bezrobotnych i wtedy zostałam poproszona o napisanie podania o zmianę decyzji że nie stawiłam się do podpisu 15.04.2009 bo podjęłam pracę. Firma w której podjęłam pracę nie zgłosiła mnie do PUP a i ja sama tez tego nie zgłosiłam bo umowę otrzymałam po ok miesiącu. Teraz otrzymałam pismo z PUP na podstawie art. 145 & 1 pkt. 5 postanowieniem wznowić postępowanie w sprawie utraty prze zemnie statusu osoby bezrobotnej z dniem 15.04.2009 roku zakończone decyzja ostateczna wydana z upoważnienia Starosty. Uzasadnienie do PUP wpłynęło pani podanie o zmianę decyzji z której wynika że podjęła pani pracę z dniem 12.02.2009. natomiast z akt osobowych wynika że utraciła pani 15.04.2009 roku status osoby bezrobotnej z powodu nie stawienia się w PUP w wyznaczonym terminie i powiadomienia w ciągu 7 dni o uzasadnionej przyczynie niestawiennictwa. Moja prośba i co dalej teraz będzie jak to urząd rozwiąże czy będę musiała płacić karę grzywny czy jest jakiś inny sposób na załatanie tej sprawy.

Powrót