Utrata statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku kotus1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotus1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam jestem tu nowa więc niewiem czy zadaje pytanie w odpowiednim miejscu....
Stracilam status osoby bezrobotnej przez niestawiennictwo sie w terminie wyznaczonym przez PUP zanim sie spostrzeglam nie moglam juz nic zrobic tylko czekac na pisemko odnosnie decyzji. Ok stalo sie. Ale moje pytanie jest takie ze mieszkam juz w innym mieście niz mam stały meldunek.I czy mogę sie zarejstrowac w PUP pod który teraz nalezę (dodam ze mam tu czsowy meldunek) ??? Czy ta kara wyrejstrowania mnie jako osoby bezrobotnej podlega tylko pod UP który mnie wyrejstrował, czy pod kazdy inny też?Bo niewiem co mam robić??? Pomocy...

Pod wszystkie PUP-y na terenie RP. Musisz poczekać z rejestracją aż minie Ci okres kary.

Witam, Proszę o odpowiedz
Trzy dni temu dowiedziałam się , że utraciłam staż z własnej winy przez to utracę status osoby bezrobotnej oraz muszę zwrócić koszty stażu... o tym wszystkim zostanę poinformowana pocztą jeszcze nic nie otrzymałam.. Problem jest w tym, że dziś byłam na rozmowie kwalifikacyjnej do pracy mam się zgłosić 21.09, I moje pytanie brzmi czy o tym fakcie muszę informować Urząd czy nie? oraz czy taka utrata statusu osoby bezrobotnej jest natychmiastowa i nie trwa długo?. Proszę o odpowiedz

llimv napisał:
Trzy dni temu dowiedziałam się , że utraciłam staż z własnej winy przez to utracę status osoby bezrobotnej
llimv napisał:
moje pytanie brzmi czy o tym fakcie muszę informować Urząd czy nie?
W jaki sposób się dowiedziałaś ? Co dokładnie oznacza "z własnej winy"? Od kiedy staż jest przerwany i z jakiego konkretnie powodu? Np. z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności ponad 1 dzień pracy, choroby trwającej powyżej 90 dni, podjęcia nauki w systemie stacjonarnym, służby w wojsku, zaprzestania wykonywania stażu z innego powodu....?
llimv napisał:
czy taka utrata statusu osoby bezrobotnej jest natychmiastowa i nie trwa długo?
Wszystko zależy od powodu przerwania stażu.
Proszę odpowiedzieć na powyższe pytania.

Ostatnia edycja:
Dzwoniła do mnie Pani z urzędu w poniedziałek we wtorek byłam w urzędzie podpisać oświadczenie o rezygnacji, natomiast powodem rezygnacji była moja jedno dniowa praca , która odbyła się 24.08, o tym fakcie zapomniałam poinformować urząd pracy, z tego względu jestem skreślona ze stazu i bezrobocia...

llimv napisał:
powodem rezygnacji była moja jedno dniowa praca
Od kiedy podjęłaś tę pracę, w oparciu o jaką umowę i w jakim okresie odbywałaś staż?
Tutaj w grę nie wchodzi tylko utrata statusu, ale prawdopodobnie zwrot stypendium, jeśli pracę podjęłaś w trakcie stażu lub przed jego rozpoczęciem, a jednocześnie nie poinformowałaś o tym fakcie PUP.

Ostatnia edycja:
tak zostałam poinformowana, że będę musiała zwrócić stypendium, staż miałam od połowy lipca i miałam mieć do końca listopada w tym czasie byłam tak jak mówię jeden dzień próbny w innej pracy, która zresztą mi się nie podobała byłą ona organizowana przez pośrednictwo pracy umowa o pracę tymczasową... i czy ja mogę normalnie podjąc pracę od poniedziałku bo jestem po rozmowie kwalifikacyjnej bez informacji o tym urzędu? bo już raczej nie mam statusu osoby bezrobotnej przez moje wybryki...

llimv napisał:
w tym czasie byłam tak jak mówię jeden dzień próbny w innej pracy, która zresztą mi się nie podobała byłą ona organizowana przez pośrednictwo pracy umowa o pracę tymczasową...
To akurat jest bez znaczenia... Świadczyłaś w tym dniu i od tego dnia pracę, a tego osobie bezrobotnej nie wolno, bez poinformowania PUP. Zatem obywałaś staż po tym dniu bezprawnie.
llimv napisał:
czy ja mogę normalnie podjąc pracę od poniedziałku bo jestem po rozmowie kwalifikacyjnej bez informacji o tym urzędu?
Od którego poniedziałku?
llimv napisał:
bo już raczej nie mam statusu osoby bezrobotnej przez moje wybryki...
Zgadza się. Od dnia podjęcia pracy - nie masz. Dlatego też stypendium stażowe wypłacone od tego dnia (nienależnie), należy zwrócić.

Ostatnia edycja:
tylo dlaczego muszę informować urząd o nowej pracy? skoro już jestem skreślona z bezrobocia?

llimv napisał:
tylo dlaczego muszę informować urząd o nowej pracy? skoro już jestem skreślona z bezrobocia?
Nie musisz.
Wszystkiego co zadziało się w Twoim życiu zawodowym po dniu podjęcia pracy w trakcie stażu, nie musisz aktualnie zgłaszać do PUP.
No chyba, że wystąpisz do PUP o umorzenie lub rozłożenie na raty części lub całości należności powstałej w wyniku niezgłoszenia podjęcia pracy w trakcie stażu. Wtedy Twoja sytuacja materialna, zawodowa, socjalna, rodzinna będzie miała znaczenie....

Ostatnia edycja:
aa jeszcze jedno czyli od dnia 24.08 wtedy kiedy odbyła się ta jednodniowa praca próbna, jestem pozbawiona statusu osoby bezrobotnej ? i z tym dniem przyślą mi na piśmie tą informacje?

Ostatnia edycja:
llimv napisał:
od dnia 24.08 wtedy kiedy odbyła się ta jednodniowa praca próbna, jestem pozbawiona statusu osoby bezrobotnej
Zgadza się.
llimv napisał:
i z tym dniem przyślą mi na piśmie tą informacje?
Decyzja PUP na pewno zostanie wydana z datą aktualną, ale utrata statusu bezrobotnego w tej decyzji zostanie określona z dniem 24 sierpnia 2015r.

duża może być kwota zwrotu stypendium i innych kosztów?

llimv napisał:
duża może być kwota zwrotu stypendium i innych kosztów?
Kwota brutto od dnia 24.08 do końca stażu + odsetki ustawowe. Nie jestem księgową - nie podam dokładniej kwoty odsetek, zwłaszcza, że nalicza się je na dzień wydawania decyzji o zwrocie.
Konkretna kwota zostanie określona w decyzji o zwrocie stypendium, którą wkrótce otrzymasz?
Za jaki dokładnie okres (podaj daty od... do...) masz zwrócić stypendium?

Ostatnia edycja:
Dobrze dziękuję za wszystkie informacje, wolałam się upewnić, czy po tym wszystkim muszę informować urząd, czy nie o podjęciu nowego zatrudnienia, by znów się w coś nie wpakować, ale skoro nie jest to konieczne, bo i tak już nie jestem bezrobotna to w porządku ;)

llimv napisał:
po tym wszystkim muszę informować urząd, czy nie o podjęciu nowego zatrudnienia, by znów się w coś nie wpakować
Od kiedy to nowe zatrudnienie ma nastąpić?

llimv napisał:
już w poniedziałek pierwszy dzień pracy
W poniedziałek 21.09.2015?
Nie, nie musisz informować PUP o podjęciu nowej pracy... no chyba, że będziesz ubiegać się o umorzenie/rozłożenie na raty części lub całości należności. Ale wtedy już będziesz musiała wskazać w formularzu od kiedy pracujesz, jakie są Twoje miesięczne dochody, przychody, wydatki itp.
Póki co od 24.08.2015 r. nie masz obowiązku informowania PUP o podjęciu pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót