utrata statusu osoby bezrobotnej - pomoc !

• Autor wątku Autor wątku SledzKriS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
SledzKriS

SledzKriS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witajcie, jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się z Wami przywitać :)
Przewałkowałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na swój problem dla tego postanowiłem założyć nowy temat. Sprawa wygląda następująco:

Dostałem list z Powiatowego Urzędu Pracy z orzeczeniem, że utraciłem status osoby bezrobotnej z dniem 22.07.2014.
Cały list wygląda tak:

312646dde72c0ac7gen.jpg

Było to moje pierwsze spotkanie o którym zupełnie zapomniałem i w tym czasie byłem na wakacjach, nie przyszedł żaden inny list poza tym jednym.
Mam prawo odwołać się od tej decyzji czy raczej nic nie robić ? Od października zaczynam studia 2go stopnia. Po upływie tej kary 120 dni będę później mógł się znowu zarejestrować (jak skończę szkołę) ?

SledzKriS napisał:
Mam prawo odwołać się od tej decyzji czy raczej nic nie robić ?
Prawo masz...odwołanie należy wnieść w terminie 14 dni od doręczenia decyzji, zgodnie z zawartym w niej pouczeniem. Inna sprawa, że ani zapomnienie ani pobyt na wakacjach nie jest wystarczającą argumentacją, aby powyższą decyzję uchylić... ale próbuj.
SledzKriS napisał:
Od października zaczynam studia 2go stopnia. Po upływie tej kary 120 dni będę później mógł się znowu zarejestrować (jak skończę szkołę) ?
Ale kiedy chcesz się ponownie rejestrować: po 120 dniach czy dopiero po skończeniu studiów?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Ale kiedy chcesz się ponownie rejestrować: po 120 dniach czy dopiero po skończeniu studiów?

Po ukończeniu studiów, rozumiem że teraz w październiku też muszę się wyrejestrować ?

Na razie to nie musisz, bo na tą chwilę nie figurujesz w rejestrze PUP.
A studia są w trybie stacjonarnym czy zaocznym?

SledzKriS napisał:
studia stacjonarne
Więc jeśli zdecydujesz się na złożenie odwołania i jeśli PUP przywróciłby Cię do ewidencji bezrobotnych, to wtedy fakt podjęcia studiów stacjonarnych masz obowiązek zgłosić, bo nie możesz posiadać wtedy statusu bezrobotnego.
Na dzień dzisiejszy (kiedy nie figurujesz w rejestrze PUP) niczego zgłaszać nie musisz.

Powrót